Свободно време

Откъде се свалят игри за PS4?

29.09.2022г. / 11 32ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

Съвременните телевизионни конзоли, като Плейстейшън, завладяват сърцата на много геймъри по света, но за да се случи това е необходимо свалянето на подходящите PS4 игри. В тази статия ще разберете откъде да ги сваляте и какви са начините за това?

Как става свалянето на PS4 игри

Тези цифрови забавления се предлагат за директно изтегляне или чрез покупка на физически диск, който се поставя в конзолата. При избора, съществуват три варианта:

1. от PlayStation Store – тук имате възможност да закупите и изтеглите желаните заглавия. От началния екран на PS4 отворете приложението PlayStation Store. Там направете своя избор и натиснете Х от джойстика, за да го получите. Ако приложението е платено, ще трябва да го добавите в количката и да платите. В случай, че е безплатно, ще имате възможност за директно получаване. При пазаруването ще трябва да въведете някои данни, за да е възможна транзакцията.

2. от библиотеката с видеоигри – при наличие на профил в системата и закупени игри, те ще се намират в библиотеката на акаунта ви в системата. За да се забавлявате, ще трябва да изтеглите желаното заглавие на конзолата. От началния екран отидете до приложението Library и натиснете бутона Х на джойстика. В лявата част превъртете надолу до достигане на Purchased и натиснете Х на джойстика. Сега изберете желаното заглавие и натиснете върху изтегляне.

3. от уеб-браузъра – ако искате да сваляте дистанционно, през браузъра заредете страницата на PlayStation.com. Изберете My PlayStation и после Game Library. Ако използвате приложението PlayStation, изберете Game Library и Purchased. Направете своя избор и натиснете върху Download. Изберете PS4, на която да се съхрани съдържанието.

На скоростта и инсталирането влияят различни фактори. Най-основните сред тях са скоростта на интернет връзката и големината на файловете – колкото повече памет изисква, толкова по-дълго време ще се тегли и инсталира. Значение за скоростта има и производителността на хардуерната конфигурация.

По-добре ли е да сваляте игрите или да ги купувате на диск за PS4

Сред предимствата на цифровото сваляне е това, че можете да се възползвате от новите версии в момента на тяхната наличност. Получавате пълен достъп до цялата си библиотека и възможност за дистанционно възпроизвеждане. Съхраняваните в паметта на конзолата игри по никакъв начин не заемат физическо пространство в помещението и не е необходимо търсенето на конкретно място за тяхното съхранение.

От Bazar.bg са на мнение, че при закупуване на диск получавате пълна собственост върху игрите за PS4 на значително по-евтини цени. Впоследствие можете да ги продавате в сайтовете за обяви и различните специализирани платформи. Имате възможност да правите размяна с приятели и да ги предоставяте на трети страни за забавление. Разнообразието от физически дискове за PS4 в обявите е доста голямо. Изборът е огромен и не по-малко разнообразен от този в цифровите каталози.

Как да сваляте видеоигри безплатно

Изтеглянето е достъпно по два начина: първият е като се възползвате от свободните предложения на PlayStation Plus. Те се предлагат от Sony на играчите на PlayStation Network. Вторият вариант е при посещението на раздела за безплатни приложения в PS Store. В двата случая са достъпни свободни за сваляне видеоигри и чрез абонаменти за месечни заглавия.

За да намерите безплатните за изтегляне игри за PS4, трябва да влезете от началния екран в PS Store и да превъртите от менюто вляво надолу до намиране на елемента безплатно. Тук вече ще откриете всички налични заглавия и техните икони. Когато направите своя избор, просто щраквате върху него с бутона Х от джойстика и върху елемента изтегляне. С щракването върху него свалянето ще започне автоматично. Приложението ще стане достъпно за употреба след приключване на процеса и инсталирането на софтуера.

Как да сваляте безплатни видеоигри за PS4 чрез PlayStation Plus

Потребителите на платформата имат възможност ежемесечно да свалят видеоигри. Това е част от предплатената услуга, която Sony предлага на абонатите на PS Plus. За да получите достъп до предвидените безплатни заглавия и забавления, е необходимо поддържането на абонамента за услугата.

За свалянето на приключенски игри е нужен достъп до PS Store през главното меню на PS4. След влизането в магазина, намерете елемента PS Plus и ще откриете различни, достъпни за изтегляне, заглавия. За да проверите новодобавените предложения за този месец, посетете основното меню на PS Plus. Направете своя избор и щракнете върху него с бутон Х на джойстика. Ще се появи надпис за добавяне към библиотеката. Оттам вече ще можете да направите изтеглянето и автоматичното инсталиране. В случай че спрете да плащате абонамента към услугата, всички игри ще изчезнат.

Какви са негативите на цифровото сваляне и използване на дискове

При сваляне на цифрово съдържание за забавление с Плейстейшън, съществуват и някои негативи, като невъзможност за употреба, ако PSN мрежата не работи. Губите възможността за продажба на съдържанието на по-късен етап. Липсва опцията за предоставяне на съдържанието на трети страни и е необходимо последващо изтегляне, ако по някаква причина премахнете инсталацията на някои от заглавията. Същевременно липсва всякаква гаранция, че от Sony ще хостват на сървърите си закупените от вас видеоигри за неопределено време.

Ако сте решили да притежавате приложенията за забавление върху дискове, то знайте че при смяната на видеоигрите ще трябва всеки път да поставяте нов диск в конзолата. С времето съществува вероятност от надраскване и невъзможност за прочитане на съдържанието върху диска. При желание за забавление от разстояние, ограничението ви се свежда до поставения в момента диск в конзолата, тъй като не можете да го сменяте отдалечено.

Възможни ли са видеоигрите онлайн

Срещу месечен абонамент за услугата PlayStation Plus ще получите достъп и до библиотека с безплатни онлайн игри. Не се изисква изтегляне и инсталиране, а забавлението започва веднага през облачната услуга. Необходим е и изборът на желаното заглавие и стартиране чрез натискане на бутона Х на джойстика. За пълноценно забавление, интернет връзката трябва да е много стабилна и бърза.

Коментирай