Свободно време

Проф. Даниела Илиева от ВУЗФ: Само от нас зависи какви сме и какви да бъдем

Проф. Даниела Илиева е единственият трейнър и преподавател в България, който комбинира НЛП, модерен бизнес етикет, международен протокол и управление на имиджа

21.10.2022г. / 12 03ч.
Аз жената
Проф. Даниела Илиева. Снимка: личен архив.

Проф. Даниела Илиева. Снимка: личен архив.

Преподавателят във Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) Даниела Илиева не е типичният пример, който сме свикнали да си представяме, когато чуем титлата професор. Очарователната дама е само на 42 години и достига до високата академична титла, благодарение на много години труд, положени усилия, вложени знания и упоритост. За предизвикателствата и призванието в живота си проф. Илиева разказа и в проекта на bTV „Жените на България“.

Пътят на проф. Илиева започва от 15 септември – нейната рождена дата. Съдбата я орисва животът ѝ да бъде завинаги свързан с каузата на образованието и общуването. В детска и младежка възраст е силно отдадена на спорта. Тенисът допринася да изгради упорит и целеустремен характер, който днес ѝ помага в академичната и преподавателска дейност.

Проф. Даниела Илиева е единственият трейнър и преподавател в България, който комбинира областите НЛП, модерен бизнес етикет, международен протокол и управление на имиджа.

Любовта ми към преподаването пламна, когато бях на 28 и оттогава времето и мястото пред аудиторията е моето“, разкрива самата тя.

Освен с преподаване, проф. Илиева се развива в още едно успешно направление – занимава се с управление на проекти. Тази дейност ѝ дава възможност да пътува много и да общува с най-различни хора.

Все казвах, че обичам да пътувам и да говоря с хора. Едната ми работа – преподаването, корпоративните обучения, е много свързана с общуването. А другата ми работа – управление на проекти, е свързана с пътуването. Човек трябва да внимава какво си пожелава“, споделя тя.

За проф. Илиева общуването е като мост към други, различни светове. То ѝ носи нови познания и ценна енергия от комуникацията с други хора. Но според нея преди да мислим за тази енергия е важно да се погрижим първо за нашата собствена. Да работим върху себепознанието, защото то е ключът към баланса и щастието.

Даниела отправя ценни съвети към дамите, които се справят все по-успешно с бизнес начинания, управляват екипи от хора и процеси, но в личен план претърпяват разочарования и провали. Според нея това се дължи на обстоятелството, че съвременната жена не си дава право да бъде просто жена.

Когато обучава делегати по бизнес етикет, за проф. Илиева се оказва най-трудно да ги научи именно на това – модерните правила за общуване между мъжете и жените. А тези правила запазват кавалерството, без да отнемат постигнатото от дамите в техния професионален живот. Поради тази причина Даниела е създала методология, в която да разделя етикета на светло и на тъмно, на формална и неформална среда, на отношение в работата и извън нея.

Жените сме си извоювали свободата и правото на избор за почти всичко, което ни се случва, но на вечеря очакваме мъжът да плати сметката. Очакваме различно поведение от един и същи човек – да уважава равноправието ни през деня, но вечер да бъде кавалер“, допълва проф. Илиева.

Всички тези аспекти от общуването между мъжете и жените пораждат много въпроси, чиито отговори проф. Илиева би могла да обсъжда с часове. Но това, което може би важи с най-голяма сила за нея, както в професионален, така и в личен план е мъдрост, която е запомнила от баща си: „Нищо в този живот не е на всяка цена“.

Само от нас зависи какви сме и какви бихме искали да бъдем. Имаме мигове, в които усещаме, че светът е наш и точно тези мигове не бива да се пропускат“, завършва интервюто си проф. Илиева. Това е и един от най-ценните съвети, които тази впечатляваща дама ни дава.

Да опознаем себе си и да разберем какви искаме да бъдем. Оттам насетне, пътят към щастието и хармонията е отворен и напълно постижим.

Снимки: личен архив.

Коментирай