Свободно време

Какво се променя, когато елиминирате токсични личности

Вашата самооценка се повишава

03.01.2023г. / 13 20ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

В живота ни се налага да общуваме с различни типове личности. Токсичните такива вероятно всеки среща – в работата, кръга от роднини, познати, понякога любим човек. Те са като петно върху хубава дреха. Скриват нейния разкош. Токсичните хора са като стар и ненужен предмет, от който не се нуждаем и в зависимост от това къде ни се налага да общуваме с тях, можем да изберем и как да ги игнорираме или да ги премахнем напълно от живота си. Защото, когато направим това, започваме да обичаме повече себе си, подбираме с повече внимание хората, които допускаме до нас, както и:

3 лесни начина да намалите стреса на работа

Ще се отървете от драмата

Токсичните хора обичат драмата и почти винаги въвличат хората в нея, казва психотерапевтът Джоди Гейл. За съжаление, те не търсят решения на проблемите, дори когато се опитвате да им помогнете. От незначителни ситуации, токсичната личност може да направи грандиозен проблем, може дори да обвини вас за случващото се.

По-малко стрес

Токсичните хора се наричат и емоционални вампири, защото изключително много натоварват. Те често могат да бъдат манипулативни, да се опитат да ви прехвърлят техния песимизъм, тяхната критика и склонността им да говорят лошо за другите хора. Да бъдеш с токсичен човек, който винаги те държи на ръба, не е здравословен начин на живот. Всъщност стресът от справянето с тях може действително да разруши мозъчните ви клетки, според експерти от германския университет „Фридрих Шилер“. Когато обаче елиминираме токсичните хора от живота си, тогава можем и да намалим нивата си на стрес.

13 малки неща за повече щастие всеки ден

Ще се радвате повече на живота

Когато най-накрая избягате от негативността, ще преследвате живота с надежда. Дори провалите или разочарованията не могат да ви разклатят, защото живеете живота си според вашите правила. Това е така, защото токсичният човек не е част от живота ви и няма да ви каже, че проблемите ви са неразрешими, няма да усетите липсата на подкрепа, защото разчитате на себе си и хора, които държат на вас. Ще успеете да видите стойността на това, което правите, независимо дали е голям или малък проект, малка или голяма стъпка напред и ще се наслаждавате повече на живота. Ще откриете, че има много неща, за които да сте щастливи и благодарни, защото никой не ви показва постоянно кое е лошото в нещо добро.

Свързани статии

Ще си възвърнете самочувствието и самооценката си

Токсичните хора винаги ще се опитват да ви убедят, че вие не сте достатъчно добри в нещо, че без тях вие е нямало как да постигнете успехи. Всичко това го правят с цел да ви уязвят. Когато вече не са част от живота ви, ще намерите отново силата си и ще ставате по-уверени всеки ден, в който преследвате нови неща.

Ще имате повече енергия

Мотивация, желание за живот. Може да ви е трудно да повярвате, но токсичният човек в живота ви е бреме. Той може да „убие“ желанието ви за живот, да действа демотивиращо, да ви кара да намалите самооценката си. Освобождаването от него действа като глътка чист въздух. Желанието да подобрите личния си живот, да се грижите по-добре за себе си, бързо се събужда във вас.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
mima ( преди 11 месеца )
До ВСИЧКО Е ВЯРНО !: И аз го махнах. Вече съм добре и съм спокойна. Разбрах защо жените ги намират в куфари без време!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 0 rate down comment
ВСИЧКО Е ВЯРНО ! ( преди 1 година )
Махнах я от живота си . Вече съм добре и съм спокоен . Разбрах защо мъжете живеят по-кратко !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
Анонимен ( преди 1 година )
Как? Обикновено те са пиявици в лошия случай и лепки в по-добрия. Дежурни фрази: мене никога не са ме обичали, мене винаги са ме изоставяли...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Свободно време