Свободно време

3 типа нестабилно самочувствие

Разпознавате ли себе си сред тях?

14.03.2023г. / 16 18ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Всеки възприема себе си и другите по свой собствен начин. Самочувствието ни се гради до голяма степен на преживяното в нашето детство. Различните типове самочувствие, определят това и какво ще бъде отношението ни към света край нас, хората които срещаме. Кои са трите типа нестабилно самочувствие и какво ги формира?

1. Самочувствие, когато осъзнаем, че сме по-добре от другите

Обикновено човек с подобно самочувствие е такъв, в чието детство възрастните често са го сравнявали с други деца. На по-късен етап от живота си, този човек е доволен от себе си само ако в момента се чувства по-добре от другите по някакъв начин. За него не са важни толкова постиженията, колкото фактът да води на фона на въображаемите си съперници. Признаци на човек с този тип самочувствие:

  • Опитва да се открои в компанията и като цяло иска да бъде ярък и оригинален в живота. Положителното е, че такива хора се отличават и с високо ниво на креативност.
  • Започва неща с ентусиазъм, но не ги довършва, тъй като осъзнава, че няма да постигне бърз резултат и се отказва от плана си. Смята се за по-умен от останалите.
  • Провалът и критиката го карат да иска да се откаже. Склонен е постоянно да търси грешки в другите.
  • Подценява постиженията си.

8 знака, че е време да премахнете токсичните хора от живота си

2. Самочувствие, което се случва, само ако другите са щастливи

Това е нестабилен вид самочувствие и се среща най-често. При появата на този тип основна роля играят родителите, които хвалят детето си, само когато се държи както искат, и се карат, когато не го прави. Така детето от ранна детска възраст се научава, че задоволяването на нечии очаквания е единственият начин да се почувства обичано и достойно.

На по-късен етап от живота си, тези хора обикновено са тихи, любезни, невинаги знаят какво искат от живота, склонни са да се държат така с хората около тях, че другите да са доволни, дори това да им създава дискомфорт.

Признаци на човек с този тип самочувствие:

  • Той е добър изпълнител, върши работата си добре, за което често може да се изкачи нагоре по кариерната стълбица. В същото време не може да се отличи като лидер.
  • По-често се ръководи от мнението на другите, трудно защитава собствените си интереси.
  • Сдържа чувствата си.
  • Не вярва, че може да постигне значителен успех.

3 мандали разкриват как да привлечете щастието

3. Когато той/тя иска да демонстрира сила на характера и няма място за емоции и сълзи

Всеки познава поне по една такава личност. Това може да е шеф, колега, приятел, познат. Разбира се, когато някой проявява сила на характера, това отново се дължи на определени събития, които са се случили в живота му.

Например:

1. Родителите са ги научили, че проявата на слабост е достойна само за презрение.

2. В детството детето изпитва невероятно силно чувство на срам или презрение към някого (например към майка, която не може да отблъсне съпруга си, който има лошо отношение към нея), след което този човек взима решение никога да не проявява слабост в живота.

Признаци, че мозъкът ви старее бързо или пък е по-млад от вас самите

Признаци на човек с този тип самочувствие:

  • Той открито презира всеки признак на слабост. Не само в себе си, но и в околните.
  • Често влиза в конфликти. Готов е да победи на всяка цена.
  • Трудно му е да признае грешките си, но лесно прехвърля вината върху други, обикновено по-слаби личности.
  • Отчуждение, близост, недоверие към хората, което води до чести проблеми в лични и приятелски отношения.
Коментирай