Свободно време

Седем примера за замени на държавни гори

10.04.2008г. / 14 01ч.
Аз жената
Седем примера за замени на държавни гори

1. Коалицията “За да остане природа в България” разкри поредния случай на замени на гори с цел застрояване в района на село Паничище. Там инвеститорът “Рила спорт” АД разработва проект за ски курорт на територията на Национален парк Рила. На 14 юли 2005 г. “Рила спорт” АД, представляваща офшорна компания с неясен произход на капитала, придобива имоти от държавния горски фонд с площ 450 дка оценени на 824 528 лв. Случайно или не, придобитите имоти са разположени на ключови за развитието на курорта места – в непосредствена близост до с. Паничище, по протежение на незаконно строящия се в момента път от с. Паничище до х. Пионерска и в непосредствена близост до проектираните и понастоящем незаконно изграждащи се ски писти и лифт в района на х. Пионерска.

В резултат на замените “Рила спорт” АД става дори собственик на земята под част от деривацията Джерман-Скакавица захранваща София с вода, както и собственик на земята под сгради и хижи на трети лица, включително и под хижа Пионерска.

Освен чрез замени “Рила спорт” АД придобива и общински гори с цел застрояване и под формата на “подаръци”. Проверка на Окръжна прокуратура Кюстендил разкрива, че през 2004 г. “Рила Спорт” АД сключва с община Сапарева баня разпоредителна сделка за 200,6 дка гори в обхвата на с. Паничище срещу “задължението” на дружеството да вложи 2 800 000 лв. в проектирането, изграждането и рехабилитацията на общински инфраструктурни обекти (или по-скоро обекти от ски курорта). Справка в Дакси показва, че по това време дружеството има начален капитал от 50 000 лв., което поставя под съмнение целесъобразността на сделката.

На община Сапарева баня незаконно са върнати гори в предвидения ски курорт “Супер Паничище”, които никога не са били общински, а в последствие апортирани в офшорната фирма “Рила Спорт”. Отделно на “Рила Спорт” министър Близнаков подарява чрез търг около 300 дка с право за строеж в района на курорта. “Рила Спорт” прави и няколко крупни замени в държавен фонд в курорта /1 746 дка, оценени на 1027000 лв/. Заменените гори са от Белоградчик.

2. В момента тече процедура по смяна на статута на 820 декара край устието на Камчия, които ще бъдат застроени за разрастването на курорта там. Горите са частни, включени са към общия устройствен план на комплекса. Тече процедура за смяна на предназначението и на 500 декара в района на Шкорпиловци. През последните години 2000 декара в района били изключени от горския фонд и са придобити от частни лица.

3. През 2005 г. Община Своге продава на търг 70 000 дка първокачествена букова гора на 170 години на цена от 150-250лв/дка. Две от фирмите “Мирта Инженеринг” и “Бета Форест” веднага заменят част от горите с 1500 дка песъкливи “земеделски земи” на Камчийски пясъци с “голяма” полза за държавата от тази сделка – елитна гора със земя 9 категория. Кметът на Своге е назначен за Областен управител на София след сделката. Камчийски пясъци е най-дългата плажна ивица по българското Черноморие. През 2006 г. съществуващата там защитена местност беше закрита по искане на инвеститор с решение на Върховния административен съд.

4. В Държавна дивечовъдна станция Балчик и Държавно лесничейство Варна през 2005 г. са заменени 3000 дка държавен горски фонд покрай морето с частни гори със сериозна вреда за държавата. Гори от буферната зона на Природен парк Златни пясъци са заменени с частни в горския фонд на Асеновград. Вече са започнали сеч и строежи на няколко дка в буферната зона на природния парк. Установи се, че министър Нихат Кабил е заменил над 6000 дка в Златни пясъци, Каварна и Шабла.

5. През октомври 2005 г. в Троян масово се изкупуват гори от частници. Горите са млади насаждения и не е предвидено ползване през следващите десетилетия и са закупувани на безценица. Говори се, че фирмата “Пирин голф холидейз клуб” АД, която изкупува горите, ще прави замени в Разлог, за да строи голям голф комплекс. Това вече е факт. Над Разлог е построен цял град в полите на Пирин.

6. През ноември 2005 г. фирма “Арексим” получава след замяна около 400 дка под връх Перелик в Родопите. Има предложение за изграждане на огромен ски курорт и писти, които свързват Перелик със Пампорово и Чепеларе. 400-те дка земи под Перелик са на мястото на бъдещите съоръжения. В момента “Арексим” са собственици на 8500 дка в планирания ски курорт.

7. На 20.10.2004 г. министър Мехмед Дикме сключва договор, с който държавата заменя комасиран имот от 439 дка на няколко километра от курорта “Боровец” за 345 дка имоти, разпокъсани на около 20 парцела в четири области на Северна България. Облагодетелстваната фирма е “Развитие 2004". До момента новите собственици на имотите в Боровец – “Екуест” и “Главболгарстрой” /ГБС/ – притежават над 2 кв. км площ в Боровец.

Замени, изсечи, застрои!

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
черен ( преди 11 години )
Мили дами, моля прочетете Черния списък на личностите, организациите и фирмите, които унищожават природата в България. Помогнете да направим най-точния списък на лицата, които ни ограбват "на едро"http://bgnature-blacklist.bravehost.com
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Здраве и красота