Свободно време

Културни събития на Полския институт през май 2008 г.

13.05.2008г. / 09 42ч.
Аз жената
Културни събития на Полския институт през май 2008 г.

До 27 май в Галерията на Института продължава изложбата “Златна легенда” – рисувани върху стъкло картини на Зофя и Магда Фортецки.

От 7 май в Галерията на Полския институт можете да закупите работите на Марта Валчак– Сташьовска от изложбата й “Върху стъкло рисувано”. Цени от 70 до 170 лв.

14 май, сряда
18 ч., Полски институт
Съорганизатор: Институт за литература при БАН
Лекция на Анна Нашиловска “Жан-Пол Сартр и Симон дьо Бовоар – интелектуалците на XX в. Какво остана от тяхното наследство” и представяне на книгата й за двамата интелектуалци.
Анна Нашиловска – писателка, литературен критик, изследователка. Работи в Ателието по литература на XX и XXI в. на Института за литературни изследвания на ПАН. Един от редакторите на двумесечното списание “Teksty drugie”. Публикувала е многобройни статии в сборници, като критик работи напоследък с авторитетните списания Политика и Тигодник повшехни.

15-16 май, четвъртък – петък
10.30–16 ч., Полски институт
Институт за аграрно стопанство и хранителна промишленост – Държавен изследователски институт във Варшава и Институт за аграрно стопанство в София
Втори научен семинар “Икономически и обществени условия за развитието на селското стопанство и селските територии в Полша и България след влизането в ЕС”.
Вход с покани

Спомен за Светия отец Йоан-Павел II

19 май, понеделник
19,00 ч., Дом на киното, вход с покани
Kaрол. Човекът, който стана папа – реж. Джакомо Батиато, (180 мин., с надписи)
Филмът въздейства със смирението, простотата и прозрачността на творческата визия, сдържаност в преклонението пред главния герой и съзнанието, че неговата лична история е силно свързана с историята на Полша. Личността и вътрешното израстване на бъдещия папа са показани на фона на два тоталитарни режима, с които той се сблъсква и на които не се колебае да се противопостави.
Покани в Полския институт от 12 май.

20 май, вторник
18,30 ч., Дом на киното, вход с покани

Карол. Папата, който остана човек – реж. Джакомо Батиато (153 мин., с надписи)
Втора част на филма Kaрол – човекът, който стана папа. Филмът разказва за понтификата на Йоан-Павел II – за първите папски посещения от Мексико до Полша, за трагичните събития, свързани с покушението срещу него, за оздравяването и завръщането му към мисията да проповядва ценностите на евангелието.
Покани в Полския институт от 12 май.

25 май, неделя
19 ч., Сатиричен театър, сцена “Щастливеца”, ул. “Стефан Караджа” 26
Спектакъл на “Тестостерон” на Анджей Сарамонович.
Билети на касата на Сатиричния театър

26 май, понеделник
18 ч., Полски институт
Представяне на книгата на Ришард Капушчински “Пътешествия с Херодот” (превод – Блага Лингорска, издателство “Изток-Запад”) и на фотоизложбата “Среща с непознат” с участието на Божена Дудко и Изабела Войчеховска. Доц. д-р Минка Златева ще представи книгата, личността и творчеството на Р. Капушчински.
Прожекция на документален филм за Р. Капушчински от цикъла “Моята следа” (реж. Славомир Коморовски, 5 мин.) и “Вторият Ноев ковчег” (реж. Пьотр Залуски, 52 мин.)
Ришард Капушчински (1932-2007) – изтъкнат полски автор на репортажи, журналист, публицист, поет и фотограф, наричан “царят на репортажа”.
Доц. д-р Минка Златева – автор на предговора към българското издание на книгата, преподавател във Факултета по журналистика и масова комуникация, катедра на ЮНЕСКО “Комуникации и връзки с обществеността”. Доц. Минка Златева въвежда делото и книгите на Р. Капушчински в учебната програма по журналистика в Софийския университет.
Божена Дудко е редактор на книги и журналист. Работила е няколко години в редакция “Репортажи” на Газета виборча. Подготвила е пет антологии на репортажа. Благодарение на нейните усилия в чужбина излизат няколко антологии на полския репортаж – шведска, френска и немска. През 2007 г. за Панаира на книгата във Франкфурт на Майн подготвя изложба за Ришард Капушчински. Тя е един от редакторите на 16-томната колекция “Избрани творби на Ришард Капушчински” в Библиотеката на Газета виборча.
Изабела Войчеховска е автор на изложбата на Р. Капушчински и коментара към нея:
“Това бе пътуване, което всеки път потвърждаваше едно и също – че човекът, въпреки политическите, социологическите, религиозните и културните различия е преди всичко добър или зъл, щастлив или нещастен, сит или гладен. Човекът, преди всичко човекът.”

27 май, вторник
Съвместно с Фондация “Нова култура”
18 ч., Полски институт
Проектът “Игра на стъклени перли” – представя Кшищоф Чишевски, Фондация “Пограниче”, Сейни, Полша.
Проектът се осъществява от Фондация “Пограниче” – Сейни, Полша; Лаундри-Бирмингам, Англия и Фондация “Нова култура”, България.
Проектът “Игра на стъклени перли” съзнателно ни препраща към едноименната творба на Херман Хесе. В нея авторът описва утопичната провинция Касталия, в която е жив етосът на междукултурния диалог. Решаващо значение върху духовния живот на жителите оказва тайнствена, неописана по-подробно от автора игра на стъклени перли – една изключителна програма с художествена и образователна насоченост. Метафората на Хесе много точно илюстрира ситуацията в днешна Централна и Източна Европа и в други крайгранични райони в света: разкъсаната огърлица с перли – разпилени различни култури, народи и религии, а обединяващата ги нишка се е скъсала в резултат на исторически конфликти и враждебни идеологии. Проектът всъщност представлява поредица от дейности, чиято цел е да съберат отново стъклените перли. Това е работа върху идентичността – национална и религиозна, върху принадлежността към мястото, в което живеем, това е защита от унищожение, забрава и изчезване на всеки език, традиция, малцинство и различност.
“Камбаната на Бела речка” е българската част от проекта. Това е историята на една открадната камбана. В село Горна Бела речка никога не е имало църква, но винаги е имало камбана. Тя е била открадната преди десетина години. Звукът на камбаната е нещо, за което всички си спомнят с умиление и радост. Проектът има за цел да върне камбаната в селото, като в процеса на връщане въвлече местните хора заедно с артисти и писатели от София, от различни европейски страни в търсенето на значението, символите, историята и версиите на откраднатата камбана.
Проектът е подкрепен от програмата “Култура 2007” на Европейската комисия.

28 май, сряда
Организатори: Клуб “Дрийм екстрийм”, Дедалос ООД, Община Трън
18 ч., Полски институт

Откриване на фотоизложбата “Алпинизмът – начин на живот”
Фотоизложба, посветена на катерачните срещи в Трънското ждрело в периода 1970-2007 г. Изложбата включва и фотоси от значими постижения на българския алпинизъм през последните 25 години. Със снимки от личните си архиви участват Николай Петков, Никола Леваков, Жеко Вътев, Тако Младенов и мн. др. Дедалос ООД е генерален спонсор на купа “Трънско ждрело 2007-2008 г.”.
Изложбата продължава до 4 юни

29 май, четвъртък
18 ч., Полски институт
Всичко ще бъде наред – реж. Томаш Вишневски (2007, 98 мин., с превод)
Награди: 2007 – Гдиня (до 1986 Гданск) (Фестивал на полския игрален филм) – награда за режисура; награда за музика; награда за главна мъжка роля.
Необикновен филм, вълнуваща история за приятелството между мъж, преживяващ преломен момент в живота си и момче, което благодарение на силния си характер допринася за сбъдването не само на своите мечти.

Прояви извън София

Благоевград
Участие на ПИ във Фестивала “Евроарт”
12-16 май
Изпълнение на брейк формацията “Ready to Freak” – групите HABA CREW и танцовата формация “White Slide”

Пловдив
21 май, сряда
18 ч., Музикална гимназия
Представяне на полския брой на списанието за славянски езици, литератури и култури “Славянски диалози” (кн. 8, година IV), издание на Филологическия факултет при Пловдивския университет. Броят ще представи доц. д-р Жоржета Чолакова, гл. редактор на списанието, зам.-декан на Филологическия факултет и ръководител на Катедрата по славянски филологии.

Бела речка
23-25 май
Представяне на проекта “Игра на стъклени перли”
Проектът се осъществява съвместно с Фондация “Пограниче” – Сейни, Полша; Лаундри-Бирмингам, Англия и Фондация “Нова култура”, България.

Велико Търново
27 май, вторник
15 ч., Великотърновски университет “Св. св. Кирил и Методий”, зала “Европа”
Представяне на книгата на Ришард Капушчински “Пътешествия с Херодот” и на фотоизложбата на Р. Капушчински “Среща с непознат” с участието на Божена Дудко и Изабела Войчеховска. Доц. д-р Минка Златева ще представи рецепцията на Р. Капушчински в България.
Представяне на цикъла текстове, посветени на “журналиста на века” Р. Капушчински в алманаха “Света гора” (2007).

Пъстрата майска програма на Чешкия център за 2008 г.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Bogomil Kostov ( преди 11 години )
Изпратен е в село Бела речка - а именно в община Вършец - отдел култура - не е лош разказ ...Вашият замисъл е гениален - неща продължи - има нужда от всякакви камбани . . .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Bogomil Kostov ( преди 11 години )
За конкурса "КАМБАНАТА-2008" изпратих свой разказ. Сигурно е много слаб. Логично е - някой да потвърди получаването му - като аспект на възпитание "А-Ла-Бяла Речка". Как ли е красиво там ...От редакциятаКато че не става съвсем ясно къде сте го изпратили, на "Аз жената" ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар