Свободно време

„Устойчиви на стрес“ от д-р Сам Акбар

Как да се справяме с психическото напрежение и да изградим ментална сила

20.09.2023г. / 06 17ч.
Михаела Лазарова
Корица: "Хермес"

Корица: "Хермес"

За книгата

Мнозина се чувстват крайно стресирани, не умеят да реагират адекватно на трудностите или просто нямат сили да ги преодолеят. Със сигурност не можем да избегнем напрежението или проблемите, но има ли начини да се справяме с тях много по-ефективно? Да, като станем устойчиви на стрес.

Клиничен психолог с над 10 години практика, д-р Сам Акбар предлага разумни и реалистични съвети как да си възвърнем умствения и емоционален баланс и да бъдем по-устойчиви на стреса в ежедневието. В този практически наръчник ще намерите:


- кратка информация как функционира мозъкът ни и защо не реагираме така, както ни се иска;
- научно доказани ефективни техники за справяне в стресови ситуации;
- методи за контрол на емоциите и непродуктивни мисловни модели;
- как да бъдем самосъстрадателни и да изпълним живота си със смисъл.


С усвоените тук умения ще можете да действате съобразно ценностите си, независимо какви мисли и чувства преживявате в даден момент.

Очаквайте „Устойчиви на стрес“ на 26 септември!

Откъс

Не мога да отстраня стреса от живота ви.

Ще го кажа направо: така че не си мислете, че срещу вас е извършена някаква несправедливост. Трябва да добавя и че никой друг не може напълно да отстрани стреса от живота ви, освен ако не ви предлага криогенно замразяване во веки, а ако случаят е такъв – надявам се да харесвате студа.

Но ето какво мога да направя аз (и то е по-добро от отстраняването на стреса): мога да ви науча как да бъдете психически гъвкави. Психологическата гъвкавост е способността да реагирате по много по-ефективен начин на неизбежния стрес, както и на последвалите емоции и мисли. Изграждането на резистентност означава да предприемете действия, така че да водите един удовлетворяващ и смислен живот – т. е. да станете устойчиви на стрес.

Идеята за психологическата гъвкавост стои в основата на революционния и иновативен терапевтичен подход, наречен терапия на приемане и ангажираност (ТПА). През последните десетилетия ТПА се показва ефективна не само в лечението на сериозни психични разстройства, като депресия и тревожност, но и на проблеми с взаимоотношенията, отслабването, отказването от тютюнопушене, подобряване на постиженията и справянето със стреса. ТПА е подход, който има широко приложение: от заздравяването на връзката с партньора ви или справянето със злия шеф до подобряването на здравето и преодоляването на хроничния стрес.

За вас не знам, но за мен поне последните две години бяха доста стресиращи с цялата ВСЕОБЩА СВЕТОВНА ПАНДЕМИЯ и т. н. За някои от вас сигурно е било травмиращо. Трудно е човек да прецени откъде да започне, за да се справи с всички мисли и чувства, които изплуват. Понякога ви се струва, че трябва да изчетете, изслушате и изгледате всичко в интернет, за да откриете това, което търсите – както когато се опитвате да си резервирате екскурзия за някое ново място: дали да е в Европа, или по-далеч? Апартамент или хотел? Самолет или ферибот? Списъкът е толкова дълъг, че в крайна сметка се предавате и решавате да отидете на същото място като миналата година, само и само да не се налага повече да гледате описанията на различни хотели с риск да изхвърлите компютъра си през прозореца в пристъп на неконтролируем гняв и отчаяние.

Макар и да съм психолог, дори и аз съм съкрушително затруднена, когато опитвам да установя какво представлява здравословното справяне със стреса според интернет. Иска ми се да ви спестя всичко това. Затова изчетох целия интернет (добре де, не съм, просто използвах клиничното си образование и опит) и синтезирах какво върши работа и какво е посилно. Целта ми е тази книга неизменно да бъде:

1. Основана на доказателства, т. е. искам да ви покажа какво дава ефект и същевременно е подкрепено от науката. Не възнамерявам да губя скъпоценното ви време с неща, които не помагат.

2. Кратка. Искам да можете да я използвате навсякъде (може дори да видя някои от вас, непознати читатели, да я разгръщате в метрото; обещавам да стоя настрана и тихичко да се промъкна, за да видя дали наистина четете, или сте заспали), така че да стане част от ежедневието ви. По този начин се случва промяната. Ако бях написала нещо с обема на „Война и мир“, щяхте да я прочетете веднъж в най-добрия случай, а после щяхте да я използвате да подпирате вратата.

А защо ви е да ме слушате? Аз съм клиничен психолог и работя с бежанци с посттравматично стресово разстройство (ПТСР). Всички те са оцелели от мъчения, войни и сексуално насилие. Работата е чудесна и аз съм истинска късметлийка да я упражнявам. Но благодарение на нея съм научила и това-онова за стреса и резистентността. Работя с бежанци и специалисти от целия свят: от лагерите в северен Ирак, където обучавам психолози как да работят с жени и момичета с ПТСР от етническата група на язидите, които са били поробени от „Ислямска държава“, до Лондон, където помагам на психолози да работят с оцелели и семейства от пожара в „Гренфел Тауър“*.

*На 14 юни 2017 г. 24-етажната сграда „Гренфел Тауър“ изгаря в рамките на 60 часа. При инцидента загиват 72 души, 70 са ранени и 223 избягват. – Б. пр.

Освен че съм психолог, съм и човек също като вас. Смея се като вас, плача като вас, провалям се като вас. Постоянно. И точно като вас се катеря по своите висини на стреса. Мога да се провикна, за да избегнете голямата бездна, към която залитате, и да ви хвърля много добро въже. Но самата аз също падам в бездни и инструментите и техниките в тази книга са именно тези, които използвам и аз, за да се изкатеря обратно. Те преобразиха живота ми. Споделям ги и с приятелите си. А ми се ще да знаех за тях и като млада.

Когато започнах да пиша тази книга, никога не бях чувала за COVID-19, за локдауни, самоизолация или която и да е от другите фази, които вече с такава лекота изричаме, сякаш сме ги използвали цял живот. Никога не съм имала толкова задълбочени взаимоотношения с дезинфектанта за ръце.

Чувствах се точно като всички – объркана и изплашена. Този световен катаклизъм е нов за нас, ограниченията бяха болезнено различни от познатото ни до онзи момент. Но благодарение на бежанците, с които съм работила, знам, че останалата част от света отдавна преминава през трусове и травми. Имали сме късмет, че сме ги избягвали за толкова време. В основата на човешките преживявания стоят както радостта, така и емоционалната болка. Едното не може без другото. Трябва да оставим еднакво място и за тъгата, и за щастието.

Да станете да изградите ментална сила, не означава да избегнете непредотвратимата емоционална болка, а да дадете воля на всяка емоция, която изниква в стресови ситуации. Означава да посрещнете, а не да загърбите емоциите си, независимо дали ви харесват, или не. Означава да не бягате повече от тези чувства. Можете ли да си представите какво би било, ако не ви се налагаше да го правите? Колко освобождаващо би било да се съсредоточите върху важните за вас неща, вместо да се разкъсвате от болезнени емоции? Какво, ако можехте да вложите енергията си в нещата, които действително ще направят живота ви удовлетворяващ и смислен?

И точно тук тази книга може да ви помогне. Не е случайно, че сте я разгърнали. Заинтересовани сте от възможността да живеете различно. Може би животопроменящите сътресения на пандемията са ви накарали да си зададете въпроси за начина ви на живот и за плановете за бъдещето. Тук ще откриете инструментите и техниките, които ще ви помогнат да мислите, чувствате и живеете по-добре. Ще задълбаете в това, което е наистина важно за вас, и ще се научите да действате спрямо съкровените си ценности. Ще разберете как да живеете, а не просто да преживявате. И знам, че това наистина върши работа, защото съм научила безброй хора като вас как да го правят.

Не можете да избегнете възходите и паденията, нито пък аз. Но можем да се въоръжим с уменията да се справяме, така че да променим живота си. Това поне е в наш контрол.

И така, ще започваме ли?

  • Обем: 176 стр.
  • Корична цена: 17,95 лв.
  • ISBN: 978-954-26-2267-3
  • Превод: Диляна Георгиева
  • Издателска къща „Хермес“ ООД
Коментирай
Свободно време