Свободно време

Фотографска изложба с 27 жени ще бъде открита за Световния ден на сърцето

Популярни жени застават зад обектива с призив да пазим сърцето си

26.09.2023г. / 13 22ч.
Михаела Лазарова
 Актрисата Бойка Велкова. Снимка: Катя Танева.

Актрисата Бойка Велкова. Снимка: Катя Танева.

Ден преди Световния ден на сърцето, на 28 септември в 12.30 часа, в Галерия на открито на Столична община в парка пред НДК (в алеята до кино „Кабана“) ще бъде открита фотографската изложба „Лицата на женското сърце“.

Изложбата е част от XXVIII Световен конгрес по ехокардиография и мултимодална образна диагностика, който ще се проведе в София от 29 септември до 1 октомври, и има за цел чрез посланията на изкуството да повиши осведомеността за риска от сърдечносъдови заболявания сред жени, както и да насърчи превенцията. Изложбата е по идея на Асоциацията по сърдечносъдова образна диагностика с председател доц. д-р Красимира Христова и се реализира с подкрепата на Столична община.


Автор на фотографиите е Катя Танева, която последните 12 години живее между Виена и Ню Йорк, където организира изложби за съвременно изкуство в галерии и музеи по цял свят. Темата за жената вълнува фотографката и изложбата за женското сърце е като непосредствено продължение на предишния ѝ проект „Флуидността на жената“.

27 жени с различни професии, на различна възраст и етапи от живота, със своя лична история и личен мотив, застанаха пред обектива на Катя Танева. Жени, които попадат в рисковите групи за сърдечносъдови заболявания – жени по време на бременност, преди, по време и след менопауза, млади жени, жени победили рака или се борят с рака в момента.

Художнички, спортистки, актриси, балерина, режисьорка, адвокатка, лекарки, преподавателки, психоложка, мениджърки, телевизионни водещи, ватманка, стюардеса…жени, които обичат професиите си и влагат сърцето си в своята работа. Сърцето като емоционален център и свещено пространство в тялото, което ни свързва с космоса.

Сред участничките са проф. д-р Мариана Мурджева, ректор на Медицински университет-Пловдив; Венелина Николова, директор на 125 СУ „Боян Пенев“ в София; психологът Ани Владимирова; Свилена Димитрова, председател на Българска болнична асоциация; художничката и уредник на Галерията на БСХ – Долорес Дилова; Никол Андонова-Nikyoto, артист; моделът Кристин Илиева; примабалерината Марта Петкова; Златка Петкова – директор реклама Radioplay Media; Лили Дурева – мениджър клинични проучвания; Мая Пауновска, експерт дигитален маркетинг; кардиологът доц. д-р Красимира Христова; мамологът д-р Габриела Алексов.

Послания за грижа за сърцето отправят и Елка Русков, почетен консул на България в Сиатъл, САЩ; актрисите – Надя Дердерян, Койна Русева, Лара Златарева, Бойка Велкова, Диана Любенова, Анастасия Лютова, Таня Костадинова, Станислава Ганчева, Манал Ел-Фейтури; Катерина Борисова – режисьор и преподавател по ориенталски танци; Жасмин Маджид – предприемач; Рени Йотова, стюардеса в Bulgaria Air; Атанаска Гинчева, ватман в Столичен електротранспорт ЕАД.

На всеки 80 секунди в света една жена умира от сърдечносъдово заболяване. Статистиката сочи, че в България жените загиват по-често от сърдечносъдови заболявания. Погрешно е схващането, че сърцето на мъжете е по-уязвимо от женското. Жените са с по-висок риск за сърдечносъдово заболяване при следните състояния: усложнения при бременност, ранна менопауза под 45 г., синдром на поликистозните яйчници, системно възпаление, тютюнопушене, захарен диабет. Симптомите на инфаркт и инсулт не се разпознават при повече от 50% от жените.


Жените общо са изложени на повече стресори в своето ежедневие от мъжете, което в комбинация с някои рискови фактори като тютюнопушене, наднормено тегло, наследствена обремененост и други, може да доведе сърдечносъдово заболяване. Стресът е основен рисков фактор за сърдечносъдовите заболявания. Стресът от работата и в семейството при активните жени повишава риска от сърдечно заболяване, подобен на този на пушачка или жена с диабет. Дори стресът от щастливи и позитивни събития за жена, която е хронично стресирана, може да бъде опасен.

Около 10 до 20% от бременните жени развиват артериална хипертония, а когато тя е обусловена допълнително и от възрастта, наличието на наднормено тегло след раждането, диабет или преддиабет, води до развитие на сърдечносъдови инциденти на по-късна възраст.

Над 80% от сърдечносъдовите инциденти могат да бъдат избегнати, ако жените са по-добре информирани. А профилактичен ехографски преглед при кардиолог може да спаси живот.

Основните послания на фотографската изложба са, че сърдечносъдовите заболявания при жените могат да бъдат преодолени – чрез изкуство и творчество, медитативни и дихателни практики, ранна диагностика, тренировки и промяна на начина на живот – повече движение, рационално хранене, контрол на артериалната хипертония, холестерола и други.

Коментирай