Свободно време

Световният хит „Брилянтни създания“ е роман подарък за душата

Една самотна жена открива, че понякога човеците не разполагат с всички отговори

03.10.2023г. / 10 32ч.
Михаела Лазарова
Корица: ЕМАС

Корица: ЕМАС

Този септември в българските книжарници се появи един необичаен, изненадващо уютен роман – дебютът на Шелби ван Пелт „Брилянтни създания“, издава го „Емас“. Книгата постигна главоломен успех по света – за по-малко от година бе преведена на близо 20 езика и само в Щатите реализира над 1 милион продадени екземпляра. Всичко това благодарение най-вече на читателската общност, която се влюби в ексцентричната и топла история и вече месеци наред продължава да я държи в бестселъровата класация на „Ню Йорк Таймс“.

Откриваме я и в избора на редакторите на „Амазон“ за книга на годината, както и в челните финални места за роман и за дебют на годината на читателските награди „Гудрийдс“. След като милиони читатели заобичаха брилянтните създания на Ван Пелт, крайно време е те да стигнат и до нас.

Авторката ни позволява да станем свидетели на едно повече от необикновено приятелство и да се потопим в една оригинална история, изпълнена с топлота, скръб, надежда и щедра порция човечност, която напомня по дух и послания „Човек на име Уве“.

За книгата:

Най-добрият приятел на Тоува Съливан е октопод. И по-конкретно гигантски тихоокеански октопод на име Марсел. Той умее много неща отвъд нашето въображение. Не умее обаче да избяга от плена си в малък обществен аквариум в крайокеанското градче Сауъл Бей.

Тоува също е прекарала целия си живот в градчето в къщата, построена от баща ѝ. Тя е на 70 и е известна със своя стоицизъм, но съществуването ѝ е покрито от воали на тъга. Наскоро е загубила отдавна отчуждения си брат, а няколко години по-рано ракът отнема обичния ѝ съпруг. Но вечно отворената рана на Тоува е изчезването на единствения ѝ син преди три десетилетия. Ерик бил Златното момче и едва на 18. От полицията така и не открили тялото му, но по тяхно мнение, Ерик се е самоубил. По мнение на Тоува – не е.

Тоува прекарва дните с дългогодишните си приятелки, група мили ексцентрични възрастни дами, а вечерите – като се грижи за местния аквариум. Тя се гордее с безупречната чистота на стъклото и на бетона и обича кроткото общуване с морските обитатели. Но никой не е по-специален от Марсел, който без да може да използва дори една дума, успява да комуникира с нея по-дълбоко от повечето човеци, които е срещала. Тяхното невероятно приятелство променя всичко...

Благодарение на изключителната си наблюдателност и прозорливост Марсел разгадава какво се е случило в нощта на изчезването на Ерик. И че явно има връзка с наскоро пристигналия в градчето Камерън, един млад мъж в търсене на отговори на собствените си големи въпроси. Ще успее ли октоподът да разкрие пред Тоува истината, преди да е станало твърде късно?

Очарователна, озарена с хумор и душа, „Брилянтни създания“ нежно ни напомня как един нов поглед към миналото може да отключи бъдеще, което сме смятали за недостижимо.

Из отзивите:

„Всеки персонаж е дълбоко човешки, с внимателно заложени недостатъци и ексцентричности.“ – „Букпейдж“

„Неповторима и озарена книга.“ – „Буклист“

„Шелби ван Пелт направи невъзможното. Сътвори съвършена история с несъвършени герои (...) Няма да можете да я оставите, защото ако не я четете, ще я прегръщате.“ – Джейми Форд, автор на „Хотелът на сладко-горчивите спомени“

„Истински оригинална и докосваща. „Брилянтни създания“ е история за семейството, общността и оптимизма въпреки мрака. Пригответе се да се влюбите в най-невероятния октопод.“ – Хелън Хоан, авторка на „Уравнението на любовта“

Коментирай