Свободно време

Театър и музика в Чешкия център – юни 2008 г.

02.06.2008г. / 11 40ч.
Аз жената
Театър и музика в Чешкия център – юни 2008 г.

3 юни, 20 ч., Лилавия салон на ЧЦ

Аудиенция
Театрално представление по пиесата на Вацлав Хавел, изпълнена от българските артисти Филип Трифонов (Майсторът) и Николай Павлов (Ванек – младият Хавел).
Едноактната “Аудиенция” е сред най-известните пиеси на Хавел, реализирана с успех в много страни по света. Премиерата й в чужбина е на 9 октомври 1976 г. в Бургтеатер – Виена, а чешката й премиера – на 10 януари 1990 г. в пражкия “Чинохерни клуб” под режисурата на Иржи Менцел.
Действието се развива през 70-те години в социалистическа Чехословакия. Млад свободолюбив писател, който е далеч от стандарта на послушния “средностатистически гражданин”, е изпратен на поправителен труд в пивоварен завод. Веднъж там му се случва “аудиенция” с неговия началник-смяна, подписал декларация да служи на органите на ДС, т. е. да пише доноси за подчинения си. Но “майсторът” не е в състояние сам да го стори и в пиянско вдъхновение предлага на шпионирания Хавел сам да ги пише срещу себе си...
Вацлав Хавел е чешки писател и драматург, един от първите говорители на “Харта “77”, водеща личност в политическите промени през ноември 1989 г., последният президент на Чехословакия и първият президент на Чешката република. Той е с висок международен авторитет, всепризнат политик, демократ и хуманист. Един от символите на “Нежната революция” в Чехословакия.

Оранжев четвъртък в Лилав салон
5 юни, 21 ч., “Brazil Acoustic”
Павлета Семова – вокал
Стефан Стойков – китара
Веселин Веселинов-ЕКО – контрабас
Димитър Семов – ударни
куверт 5 лв. = бира+чешки сандвич

Чешки културен център, София, ул. “Раковски” 100

Юнската програма на Полския институт за 2008 г.
Дайте простор на въображението си

Коментирай