Свободно време

Световният бестселър „Жените от шато „Лафайет“ излиза на български

Изключителна книга, която ще се хареса на читателите на исторически романи

01.12.2023г. / 07 00ч.
Михаела Лазарова
Корица: Таня Минчева

Корица: Таня Минчева

„Светът винаги угася огъня и всяко поколение трябва наново да изведе светлината от мрака“ – тези думи на легендарния маркиз Дьо Лафайет са своеобразно обобщение на историята в „Жените от шато „Лафайет“. Завладяващ и вдъхновяващ, епичен и дълбоко хуманен, романът на американската писателка Стефани Дрей излиза на 4 декември с логото на „Кръг“. Българският превод е на Мариана Христова, а експресивната корица е нарисувана от Таня Минчева. На Международния панаир на книгата между 5 и 10 декември в НДК издателството ще предлага премиерното четиво с 20% отстъпка на щанд 401.

Както подсказва заглавието, макар и знаменит, маркиз Дьо Лафайет – герой от Американската и Великата френска революция и един от бащите на западната демокрация, е второстепенен персонаж в този вълнуващ исторически роман. В центъра на сюжета са родният му замък във Франция, който е символ на свободата и смелостта, и три забележителни жени, борещи се да съхранят наследството му и най-съкровените идеали на човечеството. Адриен дьо Лафайет е съпругата на маркиза, извършила невъобразими саможертви, за да го подкрепи в съдбовната му кауза. Беатрис Чанлър е нюйоркската светска дама и филантроп, която по време на Първата световна война купува порутеното шато и го преобразява в убежище за хиляди болни и осиротели деца. А Марта Симон е учителка и скулпторка, отраснала там и превърнала се в спасителка на еврейчета в окупираната от нацистите страна през Втората световна.

Умело преплитайки тези три изключителни истории, Стефани Дрей изгражда разтърсваща сага за женската сила и смелост, за любовта и дълга, за справедливостта и свободата във всичките ѝ форми. Насред ужаса на войната, отчаянието и смъртта всяка от героините следва неотклонно нишката на живота и е готова да умре, борейки се за това, в което вярва. Плод на задълбочено проучване, „Жените от шато „Лафайет“ обхваща над сто и петдесет години и три от най-мрачните периоди в човешката история, за да ни изпрати безценното послание, че доброто все пак съществува и трябва да го пазим. И че всеки от нас е „само един камък, но обединени от обща цел, се превръщаме в крепост, която не може да бъде разрушена“.

Запитана в интервю за Writer’s Digest какво се надява читателите да извлекат от романа, авторката отговаря така: „Много ми се иска да се вдъхновят от жените в тази история, живели в безпрецедентни времена. Да се убедят, че и обикновените хора са способни на необикновени дела“.

Освен „Жените от шато „Лафайет“ по време на Международния панаир на книгата всички издания на „Кръг“ и „Рижко“ ще могат да бъдат закупени с големи отстъпки на 401-ви щанд в НДК. Сред другите нови заглавия са „Титан“ – първият сборник с разкази на писателя дисидент Сергей Лебедев, „Уомпитър, фома, гранфалун“ – единствената публицистична книга на български от Кърт Вонегът, луксозното издание на „Малкият принц“ с послеслов от Георги Лозанов, както и „Обсадата на Кришнапур“ – вторият роман от знаменитата „Имперска трилогия“ на Дж. Г. Фарел.

Повече за авторката:

Стефани Дрей (р. 1971) е американска писателка, чиито книги са бестселъри на „Ню Йорк Таймс“, „Уолстрийт Джърнъл“ и „Ю Ес Ей Тъдей“. Завършила е право и политически науки и преди да се посвети на литературата, е работила като адвокатка и учителка. Редовно е канена за водеща на национални писателски конференции в САЩ, а в библиографията ѝ до момента има единайсет исторически романа.

 

 

Коментирай