Свободно време

Знаци, които показват, че ще сме успешни в живота

Вижте кои са

26.04.2024г. / 13 47ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Според психологията има различни типове личности. Когато говорим за постигане на успехи, специалистите смятат, че има типове хора, които е по-вероятно да постигнат такива. Докато упоритата работа и постоянството са изключително важни, има и други психологически основи, които ни доближават до успеха.

Кои са те?

Изпитания в детството

Всеки човек е имал своето детство, изпълнено с хубави или повече с негативни спомени и емоции. Трудностите докато растем могат да ни научат на важни житейски уроци по-рано от обикновено. Предизвикателствата направиха ли ви по-решителни и находчиви? Ако е така, може да откриете, че това, което изглежда като пречки, всъщност са стъпала към бъдещия ви успех.

Находчивост

Да бъдеш находчив означава да използваш това, което имаш, за креативно решаване на проблеми. Съчетава ум, твърдост. Успешните хора не виждат ограниченията по същия начин, както повечето хора – като нещо, което не може да заобиколим. Ако повечето хора виждат капан за мишки, находчивите виждат безплатно сирене и предизвикателство.

Независимо от обстоятелствата, те винаги гледат на нещата като на гъвкави и няма да спрат да намират начини за заобикаляне на проблемите, докато не намерят такива.

Находчивите хора също са много добри в използването на своите контакти. Помислете за момент, когато сте били изправени пред голямо предизвикателство. Преодоляхте ли го, като мислехте „извън кутията“ или като получихте помощ от приятели?

Добросъвестност

Според западни психолози най-големият показател за успех е добросъвестността. Проведени са много изследвания, за да се стигне до това заключение. Добросъвестността е чертата на организираността, внимателността и отговорността. Хората, които притежават тези качества имат превъзходна способност да си поставят и постигат цели. И не се разсейват лесно.

Вие сте човек, който планира предварително, фокусира се върху детайлите и изпълнява ангажиментите? Тази черта не само ви помага да превъзхождате академично или професионално, но е гаранция, че може да се разчита на вас, качество, което неизбежно води до по-големи възможности.

Любопитство

Любопитните хора задават въпроси, защото който пита, получава и отговори. Но любопитството не е просто да задаваш въпроси, а е търсене на полезна и важна информация, знания. Успешните хора имат нуждата да научават нови неща.

Признаците, че сте любопитни, са:

  • Винаги искате да чуете какво имат да кажат другите хора;
  • Да се интересувате от историята на местата, които посещавате;
  • Задаване на въпроси, за които никой друг не мисли;
  • Имате ненаситен апетит за книги и документални филми.

Оптимистично мислене 

„Оптимизмът е вярата, която води към постижение. Нищо не може да се направи без надежда и увереност.“ – Хелън Келър

Силата на положителността е нещо повече от фактор за добро настроение. Оптимистите са склонни да постигат по-голям успех, защото поведението им насърчава положителни резултати. Трудностите, макар и да ги спъват, не ги карат да губят вяра и мотивация.

Емпатия

Дори и в бизнеса с много пари е важно как човек се отнася към партньорите си. Вие искате да се отнасят по определен начин с вас, нали? Тогава имайте същото отношение и към другите.

Проучванията показват, че емпатията е ключът към успеха при сътрудничество в големи бизнес проекти. И въпреки че има хора, които смятат, че е по-добре да действат подмолно, зад гърба на колегите и познатите си, да се издигат на чужд гръб, това не е устойчива дългосрочна стратегия.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Име ( преди 5 дни )