Свободно време

Как да намалим разхищението на храна?

Светът е изхвърлил 1 милиард тона храна през 2022-а

26.04.2024г. / 08 58ч.
Мария Дуковска
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Според данни на ООН светът е изхвърлил над 1 милиард т храна през 2022 г. Загубата на храна и отпадъците генерират 8-10% от глобалните емисии на парникови газове (ПГ) – почти пет пъти повече от общите емисии от авиационния сектор. Това се случва, докато 783 милиона души са гладни и една трета от човечеството е изправено пред продоволствена несигурност.

По последни данни на ООН, България не е сред първенците по генерирани количества хранителни отпадъци, но въпреки това в страната ни се изхвърлят над 500 000 т храна на година. Българите изхвърляме средно около 68 кг на човек всяка година, докато тенденцията в световен мащаб е 79 кг/човек. Разхищението е световен проблем и ще става все по-актуална тема, предвид прогнозите, свързани с недостиг на хранителни продукти.“, сподели Даринка Георгиева, изпълнителен директор на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН, участник в събитие на Kaufland България, организирано заради техен тематичен доклад.

Това, на което днес сме свидетели, е качествена промяна в начина на мислене за потреблението - както от страна на бизнеса, така и на потребители, които се насочват все повече към устойчиви продукти и устойчиво поведение, коментира още Георгиева.

Как реагира бизнесът?

Лидерът в ритейла спасява над 11 млн. килограма храна само в резултат на дневните си намаления. Ценовите предложения с отстъпки между 40% и 99% на избрани артикули са една от мерките, които предприема Kaufland България в посока намаляване на разхищението на храна. Това съобщи Иван Чернев, изп. директор на Kaufland България. Благодарение и на дневните намаления като ефективен механизъм, над 90% от храните с наближаващ краен срок на годност се реализират успешно. 

Даринка Георгиева, Иван Чернев, Джейн Димитрова и Николай Николов.

Към приоритетните мерки за намаляване на хранителните отпадъци, ритейлърът добавя и последващото оползотворяване на нереализираната храна, като само през 2023 г. са предадени над 270 т храни за превръщането им в биогаз. Успоредно с това веригата ежеседмично извършва дарения на храни с наближаващ срок на годност на хранителна банка „Верният настойник“ в гр. Бургас. През последните шест месеца, от старта на партньорството, банката е получила над 4000 кг храна.

Образователна инициатива срещу хранителните отпадъци възпитава отговорност към храната в над 4000 ученици

Повишаването на осведомеността започва от семейството и продължава на училищната скамейка. Ето защо през 2023 г. Kaufland България стартира мащабна образователна кампания съвместно с платформата за „спасяване на непродадена храна“ Foodobox под надслов „Мястото на храната не е на боклука“.

Целта на инициативата е да повиши информираността на учениците към проблема с хранителните отпадъци в световен мащаб и да ги провокира да търсят алтернативни начини за приготвяне на ястия от наличното в хладилника.“, сподели Джейн Димитрова, съосновател и изп. директор на Foodobox.

В рамките на пилотното издание на мащабната кампания над 4000 ученици между 1 и 7 клас от държавните училища в гр. София са обхванати от специално подготвени интерактивни образователни лекции. Социално значимата инициатива има за цел и да промени навиците и нагласите в посока по-устойчиво и отговорно потребление на хранителните ресурси.

Как да намалим разхищението на храна? Съветите на Джейн Димитрова:

  • Да следим внимателно за годността на продуктите. Лесен трик, който сподели Джейн Димитрова: ако искаме да проверим дали е годно едно яйце, достатъчно е да го потопим в чаша вода, ако то изплува на повърхността, значи не е годно. Ако не изплува, значи може да се консумира.
  • Да пазаруваме със списък. Това ще ни ограничи да купуваме само неща, от които имаме нужда, които сме планирали да сготвим и да консумираме през седмицата.
  • Да съхраняваме продуктите по най-правилния начин, е един от съветите на Джейн Димитрова. Според нея достатъчно е да следим инструкциите на хладилника ни, в който има разпределени зони за съхранение на различни продукти. На горните редове, в чекмеджетата, на вратата на хладилника следва да се държат различни продукти, защото е различна и температурата. На повечето модели вече има картинки и стикери, които посочват какви продукти е добре да се съхраняват на съответните места.
  • Да използваме редовно фризера, за да замразяваме храната, която не сме консумирали и да удължим срока ѝ на годност. В него могат да се слагат почти всички плодове и зеленчуци, допълва Джейн Димитрова. Също така можем да замразяваме и сготвена храна, супи, меса, които може и след 6 месеца да се използват.
  • Да търсим рецепти с нулев отпадък.
Коментирай