Свободно време

Най-нещастният щастливец – на фокус в „Операция История“ на 12 май

В „Тяхната история“ зрителите на Bulgaria ON AIR ще научат какво свързва българи и баварци

10.05.2024г. / 13 00ч.
Мария Дуковска
Снимка: Bulgaria ON AIR.

Снимка: Bulgaria ON AIR.

Защо наричат Алеко Константинов „най-нещастният щастливец в новата българска история“, коя е епохата на стон и величие, както и имат ли общ произход българите и баварците? Отговор на тези и още въпроси зрителите на Bulgaria ON AIR ще научат в историческото предаване „Операция История“ с водещ Росен Петров тази седмица на 12 май от 16:30 часа.

Първи гост в студиото ще бъде писателят Бойко Беленски, авторът на книгата „Пред иконостаса на Щастливеца“. Той ще разкаже за създателя на прочутия образ на Бай Ганьо – Алеко Константинов и каква е причината за появата на една прочута карикатура, озаглавена „Бай Ганьо убива своя автор“.

Един от центровете на българското възраждане е Габрово, а през времената на княжеска или царска България там се създава голяма индустрия, като за неин основател се счита Иван Калпазанов. Гост при Росен Петров ще бъде изследователят на миналото и издател на много книги, посветени на българската история – д-р Николай Колев. В „Операция История“ той ще представи образа на заможния предприемчив българин, който също е дарител и общественик.

На фокус в рубриката „Тяхната история“ е произходът на българи и баварци и каква е връзката между тях, тъй като изследвания твърдят, че двата народа са с общ произход. Експерт по темата и гост в студиото ще бъде издателят на книгата „Общ произход на баварците и българите“ – д-р Николай Колев.

Не пропускайте да научите любопитните факти и същината на българската история – тази неделя, 12 май, в „Операция История“ от 16:30 часа по Bulgaria ON AIR.

Коментирай