Свободно време

Заработиха още две сортиращи инсталации за отпадъци

17.09.2008г. / 13 41ч.
Аз жената
Заработиха още две сортиращи инсталации за отпадъци

Две нови модерни сепариращи инсталации за сортиране на разделно събраните отпадъци от опаковки вече работят в София и Варна.

Съоръженията са едни от най-големите като капацитет в страната. Инсталацията в София може да преработва 25 – 30 куб. метра отпадъци на час или 12 000 – 18 000 тона разделно събрани отпадъци от опаковки годишно в зависимост от сменното натоварване на инсталацията. Годните за рециклиране суровини се складират в бункери по вид, след което се пресоват и балират. Така подготвените материали се транспортират до Заводите за рециклиране.

Инсталацията в Гара Искър е второто съоръжение на Екопак в София за сепариране на разделно събрани опаковки, след тази в Божурище. Годишният капацитет на двете инсталации е 22 – 33 хил. тона и надхвърля 3 пъти обема на отпадъците, генерирани в цветните контейнери на фирмата в столичния град.

Инсталацията във Варна е най-голямото съоръжение за сепариране стопанисвано от компанията с капацитет 40 – 50 куб. метра отпадъци на час. Тя ще бъде официално открита през октомври 2008 г.

Екопак става единствената организация за оползотворяване в България, която разполага с 8 собствени сортиращи инсталации по региони на стойност 2 500 000 лв. Компанията работи на още 14 площадки за ръчно сортиране, които ще бъдат механизирани през следващите 3 години. Това позволява отпадъците от опаковки да се преработват в максимална близост до местата на генерирането им и да се контролира целия път на отпадъците – от опаковките до тяхното оползотворяване.

* * *

Еко роуд шоу обикаля из България

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
anonimno ( преди 11 години )
ne go pazbipam razdelno sabipane li4no as sam vijdala kak b edin kamion se izhvarlait i trite hcvaita konteineri a posle pri taih i obiknovennite kak li posle gi pazdelait nahete pazdeleni bokly4i
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Свободно време