5 трика, с които да убедите другите в каквото пожелаете

Думите са важни, но и езикът на тялото

11.07.2024г. / 12 00ч.
Мария Дуковска
Трикове, с които да сте атрактивни и убедителни. Снимка: istock

Трикове, с които да сте атрактивни и убедителни. Снимка: istock

Ако успеете да овладеете изкуството да убеждавате хората, вие ще се сдобиете с безценно качество. Мнозина си мислят, че е достатъчно да имат солидни аргументи, за да убедят другите в правотата си. Уви, това не е така. Необходими са умения и как да презентираме доводите си, какъв ще е езикът на тялото ни, интонацията ни, дали гласът ни ще е стабилен или пък ще потреперва. Това са детайли, които правят впечатление. И ако се провалите при тях, колкото и сериозни аргументи да имате, може да не оставите добро впечатление в събеседника си и той дори да ви помисли за глуповати и нестабилни. Вижте 5 трика, които ще ви помогнат да убеждавате другите с лекота. 

Започнете от стойката.

Когато разговаряте с някого, когото и да е той или тя, дали от професионалното или личното ви обкръжение, мислете за позата, която сте заели. На никого няма да вдъхнете доверие, камо ли ще привлечете на своя страна, ако стоите прегърбени, хлътнали и мрачни. Напротив, стремете се към изправена позиция, с отпуснати, а не скръстени ръце, усмихнати и уверени в себе си. Позата ви трябва да е такава, сякаш отсреща са ви казали най-хубавите думи, още преди да сте ги чули. 

Мислете за дишането си.

Ако се усещате напрегнати в момент, в който трябва да сте много убедителни, направете следното - дишайте дълбоко и коремно. Достатъчни са 3-4 дълбоки вдишвания чрез корема, за да се почувствате по-спокойни и овладяли притеснението. Опитайте се при издишването да си представите как стомахът ви се удря в гърба ви. Това ще ви помогне да поемете контрола над тялото и емоциите си.

Забравете за междуметия от типа "Аха", "Мхм", "Ааа", "Охо", 'Ех".

В рамките на един разговор често ни се приисква, докато слушаме събеседника ни, да кажем нещо, но без да го прекъснем. В такива моменти използваме междуметия и срички от типа "Аха", "Ммм", "Да" или подобни на тях. Но според проучвания по темата, хората приемат употребата на тези частици за проява на лековатост, несериозност, дори глуповатост. А последното, което искате е да ви имат за глупави, нали? Особено, ако се стремите да сте обаятелни и убедителни в поведението.

В такъв случай просто запазете мълчание, не прекъсвайте другия, дори и с такива невинни изхъмквания. Изчакайте го да привърши изложението си и тогава отговорете с пълен арсенал от аргументи.

Покажете, че слушате внимателно.

Хората подсъзнателно знаят кога някой ги слуша и им обръща внимание, и ако усетят, че това не е така, с лекота казват "Не" и не очаквайте нищо повече от тях. Не гледайте настрани, не поглеждайте в телефона, не се разсейвайте. 

Не блокирайте, когато ви възразяват.

Това е ключов елемент от умението да обезоръжавате другите. Не бива да се паникьосвате, когато някой ви противоречи. Напротив, нека това ви мотивира и вдъхнови да отговорите още по-компетентно и аргументирано, но без да изпускате нервите си. Ако повишавате тон или интонацията и позата на тялото ви станат много отбранителни, отсрещната страна ще го долови и ще ви приеме за слаби. Не показвайте, че сте обезпокоени, а запазете самообладание и защитете позицията си спокойно. Може да проявите страст в аргументацията си, но не и гняв или паника.

 

Коментирай