Свободно време

Юлиана Дончева отказва да мие тоалетни, но утре ще стане ясно направила ли е първата си клизма

18.11.2008г. / 10 33ч.
Аз жената
Юлиана Дончева отказва да мие тоалетни, но утре ще стане ясно направила ли е първата си клизма

Юлияна Дончева е телевизионна водеща, бивш депутат и фотомодел. Името й е неизменна част от всевъзможни класации за красота и елегантност. Въпреки напрегнатото си ежедневие, тя умело балансира между кариерата и личния си живот, омъжена е и има син на 14 години. Живее в просторен апартамент в един от най-престижните квартали на София – “Бояна”. За няколко дни Юлияна ще преобърне живота си изцяло, като напусне уюта на своя свят и се изправи очи в очи с най-големите си кошмари. В “Животът на другите” изтънчената дама Юлияна Дончева ще преживее всичко, което съпътства дните на санитарката Врачана – свят, в който няма място за страх, погнуса и суета.

Вече 7 години Врачана е санитар в хирургичното отделение на “Пирогов”, споделя, че обича работата си, но се дразни, когато подценяват труда й. По-голямата част от живота на Врачана минава в работа, 5 дни в седмицата от 7 сутринта до 7 вечерта. Санитарката е вдовица, има две дъщери и живее в скромна къща в квартал “Бакърена фабрика”.

Юлиана Дончева има непоносимост към болници и дните, които прекарва като санитарка са истинско изпитание за нея. Но тя има много силен личен мотив, за да приеме това предизвикателство. Преди години нейният баща умира в Пирогов, в знак на благодарност към целия екип, полагал грижи за него, с усърдие и солидарност Юлияна Дончева се втурва в ролята на санитарка. Влизайки в живота на Врачана, тя трябва да превъзмогне личните си страхове и да работи в клиниката с най-тежките случаи в системата на “Пирогов” – 1-ва хирургия. Ежедневието там е повече от напрегнато и динамично – има 35 легла, но често се случва поради недостиг на места, болни да бъдат настанявани и в коридора. За пациентите се грижат 12 лекари, 18 медицински сестри и 10 санитари.

Първият работен ден на Юлияна е доста тежък, в който най-големите й страхове и кошмари се превръщат в реалност. Оказва се, че дори елементарните задължения на Врачана са повече от изпитание за бившия фотомодел. След много противоречиви емоции първият работен ден на Юлияна като санитарка в хирургичното отделение на “Пирогов” приключва.

В своя живот Юлияна Дончева кара луксозен джип. Врачана обаче ползва градския транспорт и сменя три превозни средства, за да стигне до дома си в квартал “Бакърена фабрика”. Шест лева транспортни разходи на ден са непосилни за нея предвид заплатата й от 260 лева, затова тя се вози без билети. Освен че ще си припомни какво е усещането да се вози в градския транспорт, Юлияна ще разбере какво е да се пътува гратис.

След кошмарното пътуване Юлияна се озовава на място, което рязко се разминава с представите й за столичен квартал. За да стигне до къщата на Врачана, телевизионната водеща трябва да премине през кал, разбити улици и пълна тъмнина.

В началото на новия работен ден Врачана ще възложи на Юлияна елементарна задача за разгрявка – миене на тоалетни. Това обаче не е по силите на бившата моделка и тя отказва.

Специална, изненадваща задача за санитар Дончева ще е и първата й клизма.

Въпреки че не събира смелост за повечето от поставените й задачи, екипът на 1-ва хирургия отправя на Юлиана неустоимо предложение за постоянна работа срещу 300 лева месечно възнаграждение и карта за градския транспорт.

Всичко това, утре, 19 ноември 2008 г. в документалната реалити поредица “Животът на другите”, която се излъчва всяка сряда по БНТ1 след централната емисия новини.

* * *

Юлияна Дончева – лице на модна къща Ariston S
Юлиана Дончева в костюм на "Ariston S", колекция есен-зима 07/08 – фото поглед
И още от красивата Юлиана Дончева – фото поглед
Премените на кандидатките

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
пак аз ( преди 11 години )
Не коментирам личността на г-жа Дончева. И за реалитито на Парис зная и съм гледала малко (не можах да издържа толкова превземки по-дълго!). Но какво се опива да покаже БНТ с това? Да покаже на богатите и известните, че има бедни, които всекидневно се борят с живота? Да покаже контраста? Аз мисля, че който от "богатите" е отворил духовно - ума и сърцето си, го вижда и знае, без да има нужда някой да му подсказва по този начин разликата...(или да отиде в реалити, че да го види!) Именно тези отворили сърцата си хора, съвсем тихо и скромно помагат на другите около тях (не само финансово и с подаръци!)... и то именно защото са разбрали "живота на другите" и искат да им помогнат да се справят по-лесно с него!!! Да бъдат щастливи и усмихнати хора! Възхищавам се на една група бизнес дами от Варна, които без много медиен шум и при това не само по празниците, се занимават с децата от един дом. Знам че, някои от тях даже са взели като приемни семейства (или осиновили) да отглеждат деца-сирачета и при това с увреждания!!! На тях не им е нужно "реалити", за да разберат колко е трудно на обикновенните хора да оцелеят в България! Нито имат нужда да напомнят за себе си по подобен начин... защото те са земни и се радват да бъдат полезни! Няма нищо по-ценно от това да покажеш на другия, че го уважаваш (него и труда му!), че той е полезен и че има своето място в живота! Ако накараш човека пред теб да се усмихне, да вдигне глава и види слънцето, да му вдъхнеш сила и кураж, самочувствие - значи си постигнал много! Познавам истински богати и известни хора и те са земни - те са аристократи по произход и душа! Ако срещнете Иван Станчов в Морската градина, по вършния му вид няма дори да разберете, кои е този човек! А той е истински аристократ, от род на дипломати... Но този човек е дал и продължава да дава много за България и за децата и... И за щастие мога да изброявам още доста примери на достойни хора, на които не е нужно реалити, за да ВИДЯТ "живота на другите"...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
Галина ( преди 11 години )
За съжаление не съм гледала предаването - тук няма как, а и не вярвам да съм изпуснала много, но доколкото си спомням от неща прочетени за Ю.Дончева в българската преса, тя споменяваше някъде, че е започнала като продавачка на банички в Шумен, после уж не знам като каква в Италия /надявам се да не е вярно това, което се говореше за професията й там/, така че сами си направете изводите кой откъде и как е тръгнал и колко му е удобно бързо да забрави това.Колкото до това поредно реалити - тя и Парис Хилтон се изживяваше като фермерка в едно подобно в САЩ, но при нея парите поне са от няколко поколения във фамилията й, та някак по-нормално ми изглежда да си прави реклама, макар и доста глупава, по този начин.В България новобогаташите умират да се говори за тях, да ги снимат и т.н. - всички простотии характерни за "new money".Какво да се прави, кой да ги научи у нас на светско поведение!Ние сме виновни, че се занимаваме с тях - нали те точно към това се стремят.Защото след натрупаните известно как пари идва така известното желание за слава и съответно всички пътища са добри за постигането й.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
богата ( преди 11 години )
Имам виждането, че съм човек с повече средства от много други хора в България, но поне за сега не съм видяла срамна работа в живота си! Работила съм упорито от 16 годишна и съм помагала и на чистачките в доста от неприятните им задължения. Верно, не съм била в Пирогов, ама като трябва да се свърши някаква гнусна работа - хващаш се и я вършиш!!! Иначе другия до теб трябва да я свърши, а той с какво е по-ниско от теб? И пак ще кажа - не го разбирам това "реалити" на БНТ!!! Моля ви хора - вземете се в ръце и спрете да "излагате" като кифладжии повечето ни "звезди"!Още с първия епизод с онази (поредна) Мис България, дето даже не си правя труда да и знам името, ме накараха да не го гледам! Не може да издои животното!!! Гнус я било!!!Аз съм градски човек, ама и на свинете мога да чистя! Всички сме тръгнали от селото... И да така е - на село мирише! Ама мирише и на хубваво - на роса, на свеж въздух, на топло мляко и закуската ти е по-сладка, щото е минала през ръцете ти! Да, без да искам снощи видях Юлияна Дончева как обясняваше, че Врачана трябва да си дава заплатата за ръкавици, които работодателя е длъжен да и осигури!!! Жал ми е за хора като Врачана и с каквото мога се опитвам да им помагам... Разбира се, че можеш да помогнеш на всички...Дали Юлияна след този експеримент ще разбере "живота" на Врачана и ще успее да помогне (поне като политик) да получават реални възнаграждения или да имат по-добри условия на труд? Да се чувстват поне малко удоволетворени от работата си?Много съм скептична... Мисля че съм интелигентен човек, но не го разбирам това предаване! Ако някой разбира идеята му - нека да ми го обясни...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Вени ( преди 11 години )
Добре, че пред смъртта всички сме равни. Няма бедни няма богати. Виж ти горката Юлияна, като че ли тя е извън земна или просто журналистите винаги преувеличават нещата. Не се дразнете от богатствата и известността на богатите хора в България защото в живота много важен е края, но никой не знае кога и какъв ще е той.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Д.Михайлова ( преди 11 години )
Горката Юлияна!Какво и дойде на главата на богоизбраната...тя сигурно не ползва тоалетна и не пипа мръсното бельо на съпруга си.Какво искате да ни покажете?Колко е трудно да си богат в България?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар