Ето че е януари и всеки прави планове за годината, обмисля, решава. Как да направим нещата така, че да постигнем поставените си цели? Как да успеем?

Всъщност много жени се затрудняват да поставят свои цели за годината. Или ги правят прекалено общи, или пък се концентрират прекалено върху тях. Има неща, които не можем да планираме – например кога точно ще вали сняг, за да отидем на ски. Има други, които можем да планираме приблизително – кога да имаме дете, кога да си вземем отпуск, макар и това да са неща, които не зависят само от нас. Но има неща, които са изцяло в наши ръце – именно такива трябва да са нашите цели!

Ето няколко практични съвета, които ще направят всяка от нас по-щастлива в края на годината, когато пък ще си правим равносметка!

1. Запишете целите си
Дори да нямате свой дневник, имате поне тефтерче или тетрадка, в която записвате нещата си. Може пък да използвате и просто един бял лист. Седнете и обмислете какво искате да постигнете и го запишете.

2. Поставете си реалистични цели
Едно от основните условия за щастие е човек да иска толкова, колкото може да постигне. Поставете си реалистични цели!

3. Поставете си измерими цели
За да знаете, че сте ги постигнала, поставете си измерими цели. Например: “Искам да отслабна с 5 килограма”, “Искам да направя пътешествие до Париж” или “Искам поне два пъти седмично да мога да имам време за себе си – за фитнес, плуване, кафе с приятелки”, или “Искам да завърша курса по йога, по немски” и т. н.

4. Нека списъкът ви не е голям
Определете 5 до 10 най-важни неща, които желаете да постигнете. Напишете най-отгоре най-важните и по-долу по-маловажните.

5. Преглеждайте списъка и опитвайте да го изпълните
След като сте готова със списъка не го захвърляйте, а го оставете близо до себе си, на нощното шкафче, например. Поглеждайте го от време на време и опитвайте да постигнете целите си.

Успех!

* * *

Тяло мое, моля те, прости ми!