Свободно време

Купихте ли мартеници?

20.02.2009г. / 13 15ч.
Ивет Лолова
Купихте ли мартеници?

Още от началото на февруари досетливи търговци изкараха мартениците. Баба Марта като че ли остана най-малко засегната от социалните и политическите промени у нас през последните години. Разбира се и тя се покитайчи и компютъризира, но традиционните бели и червени “накити” продължават да преобладават. Всяка година наблюдаваме промени в продаваните мартенички в две насоки: цената и формата.

Формата: Тук изборът зависи изцяло от вкуса на купувача. Наред с вечните Пижо и Пенда или семплите двуцветни пискюли и топки, се появиха гривнички със зодиакални “камъчета” и гривнички с по шест малки зарчета (това е най-мекия модерен вариант, без да споменавам останалите “китайски” безумия). Освен мартеничка или вместо нея може да подарите текстилно цвете в бяло и червено или голяма мартеница, която може да закачите на стената – подходяща е както за вкъщи, така и за офиса.

За всеки има мартеница. Малките деца се радват на мартеници-животни – пластмасови или от текстил. Ако очичките им се движат, още по-добре. На тийнейджърите подарявайте по-малки мартенички или гривнички.

Момичетата много обичат мартеница за врата с формата на цвете или сърце. За жената-домакиня – има мартеница с две вретена, за любимата – задължително купете сърце. Когато избирате мартеница за мъж важи правилото колкото по-малка, толкова по-добре.

Цените: Разбира се, че всяка година цените на мартениците се променят, но съвсем умерено, казват продавачите. Не се хвърляйте да купувате от първата сергия, отделете малко време и обиколете няколко, за да сравните цените. Най-евтини са гривничките – по 10 стотинки. Съвсем прилични и далеч от кича може да купите мартенички от 40 до 80 стотинки. По-завъртените модели струват между 2 и 3 лв. (Преди дни в подлеза на метрото пред Халите в София си взех един куп прекрасни модели, всеки по 40-50 стотинки.

Картичките: Изпращането на картички по пощата е почти отживелица, освен ако не става дума за роднини в провинцията (баба, дядо, леля, вуйчо), които още не са се компютъризирали. А на близки и познати в по-близки или по-далечни краища на света ще пуснем по една “електронна мартеница” – бързо и евтино.

* * *

изпратете виртуални мартенички и картички от колекцията на Az-jenata.bg сега
Всичко за Баба Марта и мартениците

Коментирай