Свободно време

Кулинарният фестивал в Добрич беше в летния театър

29.05.2009г. / 13 41ч.
Аз жената
Кулинарният фестивал в Добрич беше в летния театър

Кулинарният фестивал “Пъстра Трапеза на гости на ... моя град” премина и през град Добрич. След Велико Търново, Свищов и Пазарджик, където фестивалът се проведе на площадите на града домакин, в Добрич празникът се състоя в летния театър.

Фестивалът бе открит от госпожа Детелина Николова – кмет на град Добрич. А за тържествения случай за начало на празника бяха дошли професионален фолклорен ансамбъл “Добруджа”.

Традицията да се провежда кулинарно състезание на млади шеф готвачи на професионалната кухня на фестивала и този път бе спазена. В надпревара се спуснаха младите кулинарни надежди от Професионалната гимназия по туризъм в града. Състезанието се проведе на професионалната кухня осигурена от организаторите – фирма “Ивитал Консулт” ЕООД с помощта на техните партньори, фирми за професионално кухненско оборудване. Отново два отбора сготвиха едно меню, то се състоеше от предястие наречено Жетварска разядка и основно ястие наречено Добруджански кебап.

Журито съставено от изявени Шеф готвачи от България и чужбина бе много затруднено да определи кой е “по-вкусния” отбор. След кратко събеседване обаче те обявиха отбор А за победители. Отборът бе съставен от Стела Анилова и Георги Веселинов. Техни достойни съперници в надпреварата бяха отбор Б – Диана Николова и Мирела Георгиева. Участниците в състезанието получиха награди, както и грамоти за участието си във фестивала.

Добрич е рекордьор в досегашните градове домакини по брой на участници във фолклорно музикалната част от програмата. В празника взеха участие над 290 членове на фолклорни групи и състави. певческата група от народно читалище “Груди Филипов” – село Божурово, групата за автентичен фолклор “Здравец” към НЧ “Просвета” село Свобода, певческа група “При пенсионера” гр Добрич, женска певческа група при НЧ “Пробуждане” от село Ломнница, НЧ “Захари Стоянов” от село Овчарово, певческа група при клуб на пенсионера “Калинка Вълчева”, Ивелин Божанов от село Черна община Добричка, група “Здравец” при клуб на пенсионера “Любимец” гр Добрич, танцов ансамбъл за автентичен фолклор при НЧ “Христо Ботев” село Козлодуйци. Женска певческа група при НЧ “Свобода” село Стожер, женска певческа група при НЧ “Светлина“от село Ведрина, НЧ “Петко Рачев Славейков” от село Бранище. Отново овациите обраха танцов състав “Нашенки”. Приятелите на фестивала от село Бов се представиха с техния едноименен танц. Изпълненията продължиха с представянето на певческа група “Зорница” при клуб “Европейски гласове” град Добрич, след което индивидуално се представи Иванка Димитрова. Следващи в програмата бяха певческа група при клуб “Отец Паисий”, певческа група “Детелина”, певческа група “Добружански глас” гр Добрич, НЧ “Просвета” село Соколово и много други.

И в Добрич се проведе кулинарна изложба на регионални ястия. Журито имаше не леката задача да определи победители по следните критерии:
А) за Автентична рецепта победител е Величка Василева с Милина, представител на клуб “Европейски гласове” гр Добрич;
Б) за Вкус отличието взе Тодорка Илиева от клуб “Брацигово” гр Добрич с Лозови сарми;
В) за Визия бе отличена Румяна Пенева от село Методиево с нейния Сватбен кравай;
Г) награда за оригинална и уникална рецепта взе Султанка Илиева от село Овчарово с пача от боб бакла;
Д) за Десерт награда взе Руска Петкова клуб “Любимец” гр. Добрич;
Е) за най-добро представяне и най- добра етно визия бяха наградени клуб “Рилци”.

Великодушното жури раздаде и поощрителни награди за оригинално наименование и за добруджански деликатес.

Проведе се и награждаване на участници в националната изложба за детски рисунки на кулинарна тематика “Рецептите на Баба”.

Фестивалът заминава за село Баница до град Враца. Там той ще бъде част от кулинарния фестивал “Вкусна България”, който се провежда по времето на Ботевите дни. Село Баница се намира на пътя по който са преминали Ботевите четници. На срещата в Баница ще може да видите отново оригинални и уникални регионални ястия представени от жителите на региона. На професионалната кухня отново ще се проведе състезание на млади Шеф готвачи от професионалната гимназия в града, както и представяне на шеф готвачи на ресторанти от град Враца и региона. Заповядайте на 30ти Май 2009 в село Баница до Враца от 16.00ч на поредния празник на Българската кулинария.

Коментирай