Свободно време

Хипермаркети воюват за цени – купувачите печелят

05.06.2009г. / 10 43ч.
Ивет Лолова
Хипермаркети воюват за цени – купувачите печелят

Къде пазарувате – в “Била”, “Пикадили”, “Фантастико”, “Рамстор”, “Метро”, “Кауфланд”... хипермаркетите станаха толкова много. Икономическата криза не ги подмина и тях, затова отскоро сме свидетели на истинска ценова война. Големите търговски вериги се надпреварват да свалят цените на стоките си, като за сметка на това притискат доставчиците да продават по-евтино.

\n

Пощенските ни кутии се пълнят с всевъзможни рекламни брошури за промоционални акции на хранителни стоки. Е да, но колко хора от “Бели брези” ще отидат до “Дружба”, за да си купят кисело мляко, кьопоолу, олио и захар с намаление? Колко въздишахме и завиждахме на бургазлии, когато се разбра, че в “Карфур” бананите струваха левче, а кисело мляко – петнадесет стотинки!

\n

Поради липса на време за повечето хора важи правилото – голямото пазаруване се прави в най-близкия хипермаркет – там цените са по-изгодни, а за дребните ежедневни неща, като хляб и мляко, отиваме до близкото магазинче. И докато големите супер-хипер-мега търговски обекти се сражават с конкуренцията за клиенти, кварталните гаражо-магазини бавно умират. Но и те имат своето място – макар, че надценките в тях са по-високи, там може да се купи точно това, което е нужно, и нищо излишно.

\n

Смени ли се критерият ни за пазаруване в условията на криза – не е ясно. Потребителското търсене продължава да бъде основно ценово ориентирано, но това не бива да бъде за сметка на качеството на стоката и предлагането на услугата. Нека собствениците да помислят в условията на ценова война дали да не сразят конкуренцията и с по-качествено обслужване – мили, усмихнати продавач-консултанти, които работят с ръкавици и на двете ръце, с прибрани коси и шапка на главата, добре подредени стоки с ясно обозначени цени – току виж това преобърне хода на сражението и спечелят битката за Негово величество купувача.

\n

Колко пари харчим при пазаруване и колко нерви
Няколко съвета за пестеливо пазаруване

Коментирай