Ето че дългоочакваното събитие се случва – идва моментът и новото човече вече е сред нас. Майката и бебето са още в болницата и настава моментът на трескаво приготовление за изписването и посрещането им у дома. Време, в което трябва да подберем и купим подаръци – а това не винаги е лесно. Трябва и да надпишем картичка, за да кажем "Добре дошло" и въобще, куп задачи, а времето е кратко. Ето малко помощ за всеки, който е в подобни затруднения.

За таткото
Татко, сигурно си на седмото небе от радост, малко си се шашнал, малко си изплашен. Със сигурност си се почерпил, както и си почерпил тези около теб – имаш повод! Но тях – твоите най-близки същества – ги изписват утре. Вземи се в ръце. Ето какво не бива да забравяш. Купи на жената, която те е дарила с това прекрасно същество подарък – кога, ако не сега тя го заслужава! Най-често се подаряват бижута – златни или сребърни, според вкуса и възможностите. Това ще я зарадва! Към подаръка задължително нещо са цветята – огромен букет от любимите й. Подготви също няколко бутилки и няколко кутии бонбони за при изписването – за лекарите, акушерките и сестрите, за всички, които са дошли. За бебето, ако не сте напазарували с майката предварително взимай майка си, тъщата или приятелка на жена си и минете из бебешките магазини. Тук има и няколко съвета, а тук - списък с необходимите неща. Само спокойно – радвай се на тези емоции – те са уникални!

За бабите и дядовците, лелите и вуйчовците
Хей, не се шашкайте – вие сте най-близката подкрепа на младите родители. Сега те имат голяма нужда от вашата помощ. А какво да подготвите? Освен помощта към таткото за пазаруване на най-необходимите неща за изписването е добре да вземете и подаръци. Обикновено една от бабите (т.е. свекървата или тъщата) купува комплекта за изписване на бебето. Добър е момента и за подаряване на златно кръстче или друг накит. Бабите подготвят и погача и сладки за изписването. Не забравяйте да има сготвено, когато майката и бебето се приберат у дома. Добре е и къщата да е почистена и подредена за този момент.

За кръстници и кумове
На кръстниците и кумовете е отредено пак да правят подаръци – този път са за бебето. Добре е да сте консултирали подаръка предварително с майката и таткото – нещо, от което ще имат нужда – ваничка, комплект дрешки, количка, уред за изваряване на биберони. Всичко това са полезни и необходими неща. Разбира се остават и цветята и нещо сладко – бонбони например.

За приятелите на майката и семейството
По традиция най-близките на семейството се канят на изписването на бебето. Това е щастлив момент за всички. Отново се препоръчват цветя, бонбони и подаръци за бебето. Добре е те да са консултирани с необходимостите – майката може спокойно да бъде попитана. Ако не – малко по-големи дрешки (за бебе на няколко месеца) със сигурност няма да бъдат в повече. Можете да се спрете и на албум за снимки за бебе, бебешки дневник или книги с приказки, книги за отглеждане на дете, както и комплект за баня или развиващи играчки за бебета.

Неподходящи подаръци са плюшените играчки – то още е твърде малко, до към 8-9-тия месец те са по-скоро вредни за него.

Надписване на картичка за новородено:
"Добре дошло сред нас, скъпо дете! Нека растеш здраво и щастливо, умно и красиво! Да радваш мама и татко и цялото семейство! С цялата си обич: баба и дядо"

"Скъпо дете, нека жизненият ти път бъде обсипан с усмивки и щастие! Нека крепко здраве те съпровожда през всеки твой ден! Нека късметът не те оставя!"

"Най-голямата радост за нас си ти – скъпо наше дете! Расти в мир и любов! Бъди умно и добро дете! Усмихвай се, защото животът е прекрасен, когато се смееш! Обичаме те!"

"Ти си нашето съкровище! Ти си нашата радост! Голям да пораснеш! Да си красив и щастлив! Да си добър и търпелив!"