Майчинство

4 вълшебни играчки за малки деца с етикет „еко“

Море от играчки „Направи си сам“

28.03.2013г. / 09 50ч.
Надежда Маринова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Не е вярно, че децата обичат сложните и скъпи играчки. Те ценят много повече компанията, другарчето в играта. Най-голямото щастие за малкото дете е да си поиграе с мама, татко, баба или дядо, а не с космическия робот или най-модерната кукла „Барби“. Ето няколко идеи за лесни и евтини играчки, които може да изработите заедно с детето и после заедно да играете с тях.

Приказка от фотоколажи

Това е една екоалтернатива на пъзелите. Изрежете картинки от списания, вестници, рекламни брошури. Подлепете ги с по-твърд картон – за целта използвайте корици от стари тетрадки, календари или кутии от шоколадови бонбони и бисквити. Съберете картинките-актьори в картонена кутия и разиграйте с тях различни приказки според вашето въображение.

Можете да ги използвате и за езикови игри – с тях детето лесно ще научи нови думички, как се съставя изречение. Картинките са подходящи и за логопедически упражнения – изговаряйте всяка дума бавно и внимателно – по този начин ще забележите, ако детето ви има логопедичен проблем и отрано ще се обърнете към терапевт. Картинките са подходящи и за научаване на базови понятия – ден и нощ, сезоните, членовете на семейството и т. н.

Свързани статии

Кукли от чорапи

Използвайте игла, конец, памук, вата, стари кърпи, фанелки, омалели, окъсели и поизбелели дрехи – всичко може да влезе в употреба. Ушийте бухалчета, змии, зайчета, извънземни човечета. Направете ги пъстри и шарени. Сложете им пластмасови очи – продават се в книжарниците и коса от прежда. Непременно ги кръстете с любопитни имена. Ще се учудите, че тези евтини играчки ще станат любими на детето ви.

Кубчета от подръчни материали

Събирайте известно време всякакви кутии – картонени или тубички от лекарства и козметика. Може да ги боядисате или облепите с цветна хартия. Използвайте ги вместо пластмасовите кубчета. Добавете към играта различни домашни предмети – пластмасови формички за сладки, капачки, малки купички и др., които са безопасни за възрастта на детето. Винаги присъствайте в играта, за да сте сигурни, че е безопасна.

Дрънкалки, гирлянди и броеници

Кутията с копчета на баба, шарените тръбни макарони, пръстени от нарязано руло от тоалетна хартия, предварително оцветена или собственоръчно направени хартиени гирлянди – мил соц. спомен от новогодишната украса – развихрете въображението си. Заедно нанижете предметите на връзки за обувки, панделка или канап. „Броениците“ развиват фината моторика на бебетата и малките деца и са едни от най-препоръчваните играчки от психотерапевти и логопеди.

Коментирай