Майчинство

Какво подсказват коремните болки при децата

Често са съпътствани и от повръщане

15.08.2013г. / 12 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Случвало ли ви се е, когато изпитвате силно притеснение да имате болки в корема и да усещате гадене? Със сигурност това усещане ви е познато. То обаче не се среща само при възрастните, а и при децата.

Свързани статии

Според данни от изследване, публикувано в списание Pediatrics, около 25 на сто от децата страдат от хронична болка в корема или стомаха, без да има конкретна причина. Изследванията направени в тази посока, показват, че болката може да бъде индикатор за някакъв вид стрес, на който е подложено детето.

Ако такъв проблем не се е наблюдавал при вашето дете, то при други, още първите дни в детската градина или в училище са съпътствани не само от коремни болки, но и от повръщане. В проучването на изследователи от университета Вандербилт в Нашвил са били наблюдавани 332 деца с хронични болки в стомаха.

Според учените тези разстройства в детска и юношеска възраст продължават и на по-късен етап вече в живота на възрастния индивид. Вероятността да изпитват тревожност и да изпадат в депресия въпреки отшумелите болки е голяма. 

Какво най-често може да се окаже стресиращо за децата? Това, което за вас е нормално, за тях е изпитание.

Стресът идва от различни източници:

  • когато детето се опитва да постига високи резултати в учебния процес
  • при комуникации с връстници
  • когато детето се опитва да оправдае очакванията на родителите, учителят или треньора
  • при проблеми в семейството и други

Често родителите не разбират за тревожността на децата им. Юношите и особено по-малките деца трудно споделят своите притеснения, особено, ако не са срещали подкрепа от най-близките им.

То най-често се проявява в раздразнителност, апатичност, безпричинно плачене и не на последно място физическите симптоми като главоболие, болки в стомаха и корема. Бъдете добър комуникатор с детето, обградете го със сигурност, която то да може да изгради в зряла възраст.

Винаги бъдете наясно с навиците му в дома и извън него. Наблюдавайте поведението му и когато ви сподели, че има болки в корема, не ги подминавайте, а бъдете част от проблема.

Коментирай
Свободно време