Майчинство

Казахме заедно - 300 бебета повече!

25.03.2006г. / 14 21ч.
Аз жената
Казахме заедно - 300 бебета повече!

Днес е Благовещение – денят, в който Дева Мария научила благата вест, че ще се сдобие с рожба – най-святото нещо! Именно в такъв прекрасен ден и в прекрасното време на днешния 25 март повече от 300 души – основно млади хора, родители с малки деца се събрахме на кортовете на Малееви Клуб за да подкрепим инициативата “300 бебета повече”. Малко след 11.30 всички заедно извикахме няколко пъти “300 бебета повече” и се надяваме този призив да бъде чут от възможно повече млади момичета и институции.

Събитието има за цел да покаже колко много са 300 души – толкова, колкото годишно губим поради Spina Bifida. Същевременно бяха събрани над 700 подписа към Отворено писмо до Министъра на Здравеопазването проф. Радослав Гайдарски и други 10 институции с призив за предприемане активни мерки по отношение повишаване информираността на младите момичета у нас по превенцията на Spina Bifida.

“Всяка жена е под риск да има дете със Спина Бифида, но може да намали с до 70% риска от тази малформация – чрез хранителен или медикаментозен превантивен прием на достатъчно количество фолиева киселина, още преди зачатието. Ние с жена ми не знаехме и загубихме две деца от спина бифида – момче и момиче. Все пак вече имаме две здрави прекрасни момичета, но искаме всеки родител да бъде информиран за опасността и да има здрави деца.”, споделя Томи Тодоров, член на Инициативния комитет.

“Доказано е, че приемането 1 –2 месеца преди забременяване и през първите 2 месеца на бременността на 0, 4 милиграма дневно фолиева киселина намаляват със 70% случаите на дефекти на невралната тръба. При бременни, които са имали вече дете с дефект на невралната тръба се препоръчват 10 пъти по-висока доза – 4 милиграма дневно.” препоръчва доц. Кременски от Медицински университет – София, СБАЛАГ “Майчин дом”.

От името на Инициативния комитет и всички бъдещи спасени бебета – Благодарим на всички, които дойдоха днес и дадоха своята подкрепа на инициативата – и с това помогнаха за още живи и здрави бебета у нас!

Ще продължим с действията си. Това, което предстои е през идната седмица да връчим Откритото писмо до Министъра на здравеопазването и други институции и се надяваме те да чуят нашия глас – гласът на повече от 700 души!

Проектът се реализира от Инициативен комитет с участието на Az-jenata.bg, Движение на Българските майки, Сдружение “Зачатие” и други публични личности и с подкрепата на медиите: bTV, Az-deteto.com, Atol.bg, Дарик Радио, Elmaz.com, Mail.bg, Bgmaps.com, В-к Марица, Deteto.info, zadecata.com, lafche.net, bg-mama.com, Сп. Стратегии, Радио Нова Европа, БНР, Сп. Инсайт, Една седмица в София и други. Мястото се предоставя от Клуб Малеева и се подкрепя от Български женски съюз.

Коментирай