Почти няма дете, което да се плаши чак толкова от животните. Дори и да е така, все пак децата искат да си имат домашен любимец. Но трябва ли родителите да се съгласяват с това желание задължително?

Куче или котка ли са най-добрите варианти за домашен любимец или има и други подходящи животинки? Може би пък детето ви е прекалено малко... Кога е най-добре да вземете животно вкъщи? Ще се опитаме да отговорим на тези въпроси.

Израстването с домашен любимец предполага изключително много ползи за детето. Несъмнено съвместното съжителство на детето с животинчето е ценен урок по отговорност или себеотрицание, както и свикването с грижата за някой друг.

Има изследвания, които показват, че едно куче или котка могат да помогнат за понижаване риска от поява на алергии в детска възраст. Разбира се, това е в някои случаи.

Преди да се ангажирате с взимането на домашен любимец за вашето дете, обмислете добре как ще се справите с рутината, необходима за посрещане на нуждите на животното, как ще разпределите ангажиментите по отглеждането му и дали изобщо ще се справите. Важно е да помислите и какви ще са отговорностите на детето по отношение на животното.

Още по темата

Обмислете варианта за котка

Котките могат да изглеждат добър избор за малко дете, тъй като те са силно независими и не взаимодействат усилено с малките деца. Но котките и малките деца могат да се окажат прекалено лоша комбинация.

Внезапните силни звуци и резките движения на детето могат да провокират котката и тя да извърши непредсказуеми действия. Котките са много бързи и докато се осъзнаете, вече ще е изподрала или ухапала детето. Те са отбранителни, раздразнителни и подчертано териториални.

Обмислете варианта за куче

Играта между дете и куче изглежда толкова сладка и разтапяща сърцето в Youtube, че само като гледате ви се иска на мига да вземете куче за малчугана си. Но и тук нещата не са толкова прости, колкото изглеждат.

Кучето може да е най-добрият приятел на човека, но и то има своите нужди. Важно е да обособите специално място, където кучето да може да се уединява, когато има нужда. В противен случай прекаленото щипане, дърпане и досаждане от страна на детето могат да предизвикат гнева му и детето да пострада.

Това не означава да не събирате детето и кучето на едно място, напротив! Просто във всеки един момент усамотението трябва да е добре достъпно, както за човека, така и за кучето.

Други домашни любимци

Кучетата и котките са най-популярните домашни любимци, но не са единствените животни, подходящи за отглеждане вкъщи. Ако решите да вземете някакво екзотично животинче, добре е да се запознаете с особеностите му, да разберете подробности за характера му и дали няма да реагира зле, ако детето прекали с играта.

Какъвто и домашен любимец да изберете, ще трябва да помислите доста добре как точно ще се грижите за него, какви са характерните му белези и как те ще паснат на темперамента на вашето дете. Отстрани изглежда сякаш нито едно животно не е чак толкова подходящо, но това всъщност не е така, напротив! И децата, и животните са адаптивни и хубавото е, че и двете страни подлежат на възпитание. Ваша остава отговорността за правилния избор и подходящите методи.