Майчинство

Поникване на млечни зъбки – какво е важно да се знае?

Кога да започне миенето на зъбите?

04.08.2014г. / 13 50ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Поникването на първите зъбки е деликатен момент, който може да предизвика доста неудобства за бебето и тревожната майка. Как да разберете кога е време да извадите четката за зъби за вашето бебче?

Как да разберете дали поникват млечни зъби на вашето бебе?

Около шестия месец обикновено започва никненето на млечните зъби. Тогава е моментът, когато ще трябва да изострите вниманието си. Гледайте за подути бузки, прекомерно лигавене – това може да са сигнали, че започва растежът.

Кога да започнете да миете зъбите?

След като поникнат няколко зъбчета е добре да се започне с устната хигиена. Бъдете изключително внимателни – зъбният емайл на бебето ви е значително по-тънък от този на възрастните, дори на децата, затова избирайте възможно най-меката четка. Не е необходимо четкането да става всеки ден.

Важно е зъбите да се почистват обаче, защото в майчината кърма има захари, които могат да увредят новопорасналите зъбчета.

Каква четка да изберете?

Най-подходящи за нежните млечни зъби са четките с най-мек косъм. Дори най-добре би било да изберете такава с естествено влакно, не синтетично. Слагайте съвсем малко зрънце детска паста за зъби.

Четкайте венците

Докато бебето стане на около 2 години и половина зъбките ще продължават да растат. През това време има вероятност венците да са постоянно раздразнени. Затова е важно да почиствате и тях.

Масажирайте нежно с меката четка. Ако на бебето му е неприятно – гушкайте го! Измислете подходяща игра, която да намалява стреса за детето.

Свързани статии

Направете почистването на зъбите рутина

В най-ранна възраст почистването не е необходимо да става ежедневно. Но с напредване на поникването на зъбите ще трябва детето да започне да свиква, че това задължение се изпълнява всеки ден.

Важно е, за да предотвратите евентуално ранно разваляне на зъбките.

Направете почистването на зъбите игра

Най-доброто, което може да се направи, е да се измислят игри, с които детето да свързва това задължение. Докато поотрасне и разбере, че миенето на зъбите е полезно за здравето, ще трябва да го мотивирате по интересни начини.

Посетете зъболекаря

Щом пораснат повечето зъбки е добре да се посети зъболекар. Някъде около 3-тата годишнина на детето вече вероятно всички зъби ще са поникнали и е добре да направите първата си консултация за здравето им.

Коментирай