Казват, че родителите не могат да разглезят едно малко бебе, което нищо не разбира, но годините си минават, те го носят на ръце и буквално, и в преносен смисъл, докато един ден 3-4-годишното им дете започва да им се качва на главата с безкрайни претенции, невъздържано поведение и редовно хленчене за нещо.

Малко са родителите, които могат да бъдат достатъчно критични към себе си и наследника си и да си признаят, че с общи усилия са успели да се сдобият с едно доста разглезено дете.

Ето и няколко общи признака, които ще ви покажат дали вашето дете попада в тази група:

1. Детето ви често избухва за щяло и нещяло

Редовните гневни изблици при малките деца, включително плач, ухапвания, скубане, хвърляне на предмети и т. н. са сигурен знак, че позволявате твърде много на детето си и то знае, че и този път ще му се размине. Детето трябва да знае какво означава ред и какво му е позволено и какво не.

2. Детето ви винаги е недоволно от нещо

Ако вие угаждате непрекъснато на детето си, а то все си намира повод да ви мрънка за нещо, то значи просто си отглеждате един глезльо. Презадоволените деца в един момент спират да се радват на това, което имат, защото винаги искат нещо в повече.

3. Детето отказва да помага вкъщи

Никое дете не обича да чисти и подрежда след себе си, но с течение на времето то трябва да бъде готово да започне да помага в някои по-дребни задачи от домакинството като това да си подрежда обувките в антрето, да си вдигне чинията от масата и т. н. Ако то категорично отказва да се научи на тези добри навици, значи му позволявате прекалено много, правейки му лоша услуга.

4. Детето ви се опитва да ви контролира

Ако вашето дете ви казва какво да правите, сякаш е ваш връстник, и вие го слушате, то значи сте го разглезили доста.

5. Детето ви ви излага на публични места

Ако вашето дете нарочно ви излага на обществени места, само и само да привлече вниманието към себе си, то причината се крие във вас и по-точно в методите ви на възпитание.

6. Детето ви е егоист

Ако вашият наследник не споделя играчките, вещите и храната си със своите приятели, братя и сестри, то значи вие сте възпитали един малък презадоволен егоист.

7. Вие се молите на детето, а не то на вас

Родителите трябва да са авторитетната фигура в семейството и децата трябва да имат респект към тях. Те трябва да спазват правилата, а не обратното. Не допускайте да изпадате в ситуацията да молите детето си да си напише домашните.

Още по темата

8. Детето игнорира мнението ви

Никое дете не обича да чува думата „не“, но то не трябва да игнорира забраната ви, когато сте спуснали такава, а трябва да я уважава.

9. То не иска да си играе само

След 4-годишна възраст, едно дете трябва да може да се занимава само за един кратък период от време. Ако то вечно има нужда от родител, който да му бъде партньор в игрите, значи то демонстрира нуждата си от внимание.

10. То иска подкуп, за да свърши дадена задача

Родителите не трябва да подкупват децата си с пари, играчки, лакомства или други подобни, за да ги накарат да направят нещо рутинно.