Майчинство

5 прости стратегии за ефективно възпитание

Родителят – най-важният модератор на дисциплината

25.10.2014г. / 13 00ч.
Илияна Николова
Снимки: Thinkstock

Снимки: Thinkstock

Подобряването на поведението на детето е трудна задача. Повечето родители се чудят как точно да подходят и това е съвсем нормално. Не всички са родени педагози. Понякога човек има нужда от няколко прости съвета, на чиято база да стъпят по-нататъшните му методи.

За да върви по-добре комуникацията ви с детето, а и да успявате по-лесно с налагането на дисциплина, можете да се възползвате от тези 5 прости стратегии!

Играйте ежедневно с детето

Повечето хора си мислят, че ако играят прекалено с детето, то няма да ги възприема като авторитет и съответно няма да слуша. Това не е така. Строгостта и забавлението вървят ръка за ръка. Ваша задача е да постигнете баланса.

Уверете се, че прекарвате средно поне по 10-15 минути в игри с детето на ден. Нека в тези моменти цялото ви внимание е насочено към него. Игровите моменти също имат за цел да възпитават и обясняват, така че възползвайте се да отговаряте на възникнали въпроси или да задавате такива.

Казвайте „да“ по-често

Децата са свикнали да чуват „не“ през повечето време, така че то се превръща просто в една дума, която постепенно губи значението си и те правят каквото решат в крайна сметка. За да балансирате значението на понятието „не“, казвайте „да“ от време на време. Не бъдете пестеливи, това няма да разглези детето, както си мислите.

Не става дума да се съгласявате с всичко, което поиска, но винаги, когато ситуацията го позволява, казвайте „да“. Вашето разрешение да направи нещо означава, че му засвидетелствате доверието си, а това е важно за неговите способности.

Поддържайте детето активно

Отегчените деца се забавляват със забранени дейности, намират си неприятности и правят десетки пакости. За да предпазите детето си от залитане в тази посока, дръжте вниманието и свободното му време ангажирани.

Физическите упражнения и онези, които развиват психиката, уменията и талантите са много важни за изразходване на излишната енергия. А това предпазва детето от вредни и опасни занимания.

Упражнявайте доброто поведение

Не оставяйте детето без надзор през целия ден. Използвайте всеки удобен момент, за да подчертаете важността на доброто поведение. Ако детето прояви лош нрав или непослушание в даден момент, порицайте го, за да коригирате и да го насочите към правилното поведение.

 

Свързани статии

Можете да използвате и метода на ролевата игра. Така в подходящ момент ще можете да демонстрирате какво е правилното поведение. Децата се учат най-вече от примерите, не от думите и забраните.

 

Казвайте добри неща за детето си на други хора

Важно е детето да получава похвали и одобрение директно от страна на родителя. Но също толкова важно е детето да чуе, че сте го похвалили и пред други авторитети, например учители, други родители, роднини.

Не пропускайте да изразите гордостта си спрямо детето, винаги когато е необходимо. Не го хвалете без причина, бъдете справедливи. Когато детето чува от странични хора, че успехите и доброто му поведение са гордост за вас, то ще се старае да продължи това поведение.

Коментирай