Майчинство

Какво означава „добра“ играчка?

Как да я познаем

31.05.2016г. / 15 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Играчките са много важни за развитието на детето. Те стимулират когнитивните способности, фината моторика и паметта на мъничетата.

Вечно стоящ пред родителите въпрос е коя е „добрата“ за детето играчка. Най-общо казано тя трябва да е многофункционална. Детето да може често и продължително да играе с нея. Да не омръзва бързо и да носи някое от гореспоменатите качества.

Най-добрата играчка е тази, която дава най-много възможности за игра.

Кои са качествата, които добрата играчка трябва да притежава?

Добрата играчка трябва да е правилно адресирана. Тоест играчките трябва да са съобразени с индивидуалните особености на детето, възрастта му и неговите предпочитания. Ако изберете неотговаряща на тези критерии играчка не се чудете, ако на детето бързо му омръзне.

Добрата играчка е научно конструирана. Ето защо е важно да се подбират познавателни и развиващи въображението и мисленето играчки. Подходящи са играчките за сглобяване, за конструиране – изобщо, играчките, замислени от специалисти, а не просто гумена непотребна играчка.

Добрата играчка е простичка. Не се хвърляйте на играчка, която може да прави всичко вместо детето. Играчки-роботи, които имат множество функции не провокират въображението. Затова е важно да се избират такива играчки, които просто да подпомагат развитието на въображението.


Свързани статии

Добрата играчка е многофункционална. Тя трябва да служи по различни начини и за различни случаи. В зависимост от настроението на детето то трябва да може да използва играчката по различни начини, тоест добрата играчка предлага различни начини за употреба.

Добрата играчка трябва да е здрава. Тя не трябва да застрашава здравето на детето с разпадането си. Боите, с които е украсена не трябва да падат лесно, не трябва да е чуплива и да е направена от токсичен материал.

Подходящата играчка е замислена и създадена за детето. Тя е здрава и дава всички гаранции за безопасност. Тази играчка е предназначена за конкретното дете и е съобразена с неговото развитие и вкусове.

* * *

По материали от „Моето бебе от 1 ден до 3 години“ на Ан Бакюс

Издателство „Слънце"

Снимки: iStock

Коментирай