Коя е правилната форма за възпитание на децата? Дали едното поколение възпитава другото или възпитанието е общонародно дело? В наше време все по-често се прокрадва идеята, че човек възпитава сам себе си. Възможно ли е да ограничим нашите свръхочаквания като родители в някакви здравословни рамки? Отговор на това дава популярният руски психолог и педагог Анна Бикова в книгата си „Мързеливата майка“.

Всяка майка трябва да полага усилия детето да расте здраво и учещо. Заглавието е подвеждащо – няма такова нещо като мързелива майка. Книгата съдържа полезни съвети и уроци как да учим детето си, без то да знае, че учи. Дори е подходяща за нови бащи. Книгата е написана като художествена. Авторката е страхотен педагог“, сподели комуникационният директор на издателството, което разпространява книгата на нашия пазар, Кремена Димитрова.

>> Анна Бикова: Лесно е да си „мързелива майка“ със самостоятелно дете <<

В студиото на „България сутрин“ тя поясни, че книгата не дава правила, които да се следват безпрекословно.

„Развитието на детето е свързано и с личностното развитие на родителя. Говоря с детето си, все едно ми е абсолютно равностойно. Не принизявайте речта си. Говорете все едно с възрастен. Децата имат интуиция“, подчерта още гостът пред Bulgaria ON AIR.

Вижте повече във видеото.