Колко е важно правилното захранване на бебето за неговото развитие, кои са нещата, за които да следим при захранването и още много полезни неща, ще разберем от д-р Маргарита Желева в новото дигитално събитие на „Форум бременност и детско здраве“ на 5 юни.

Д-р Маргарита Желева е един от медицинските автори на Puls.bg. Тя поддържа редовната рубрика „Детско здраве“ на сайта от август 2019 г.

Основната ѝ цел е да осигури на родителите достъпна и систематизирана информация относно най-честите състояния и заболявания при децата, както и да отговори на въпросите, които възникват за здравето на детето при неговото отглеждане.

Организаторите от Puls.bg и този път са подготвили много интересна и полезна програма, с експертни лектори, с която да помогнат на всички бъдещи и настоящи родители. Темата за захранването на бебето е сред тях, а някои важни неща специално за Az-jenata.bg в аванс ни сподели д-р Желева.

Колко важно е захранването на бебето и от коя най-ранна възраст трябва да започне?

Захранването е значим период от живота на бебето! Срещата с първите храни от една страна има отношение към изграждането на индивидуалните вкусове и предпочитания за по-късна възраст, а от друга има редица доказани здравни ефекти. Адекватното захранване осигурява на децата нужния прием на микро и макронутриенти, чрез което се постига оптимален растеж, адекватно физическо и нервно-психично развитие, има отношение към нормалната функция на мозъка, развитието на храносмилателната система и оформянето на чревния микробиом. Според Европейската педиатрична асоциация по хепатология, гастроентерология и хранене (ESPGHAN), оптималният времеви прозорец за начало на захранването е от 17-ата до 26-ата седмица след раждането. Но правилният отговор на въпроса „Кога да започнем захранване на нашето дете?“, трябва да потърсим при личния лекар или педиатър, който следи развитието му от раждането и има наблюдение над редица определящи фактори!

Кое е най-важното нещо, което трябва да имаме предвид?

Трудно е да се посочи едно най-важно нещо в процеса на захранване. Може би на първо място е безопасността на детето и съобразяването с индивидуалните му потребности. Захранването крие опасност от задавяне с храна и аспирация. Това може да има сериозни негативни последствия за здравето. На първо място, консистенцията на храната трябва да е съобразена с възрастта, тъй като кърмачетата постепенно се научават да дъвчат(да прехвърлят храната от центъра на езика към страните). В началото се предлагат гладко пасирани храни, около 7-8 месечна възраст се включват намачкани, с малки хомогенно разпределени парченца и успоредно се развива умението за отхапване.

Друго важно нещо за което следим в хода на захранването е появата на алергии или непоносимост към определена храна. Именно затова е редно да се спазват адекватни срокове за въвеждане на различните хранителни групи и да бъдем достатъчно търпеливи при предлагането на всеки нов продукт!

Има ли забранени храни?

Ние възрастните се храним с всичко, което пожелаем. При децата има подходящ момент за въвеждането на всяка храна. Добре е продуктите, които им предлагаме да бъдат пресни, свежи, типични за района и да са част от храната която ежедневно консумират родителите. Има храни с доказан алергенен потенциал, за които е редно да се изчака(като ягодите и ядките, които се дават след едногодишна възраст). За глутена например е установено, че няма ползи от късното въвеждане, той се въвежда още на 6-7 месечна възраст с включването на първите каши в менюто на бебето. До едногодишна възраст, не се добавят сол и захар и се избягват силните подправки. За децата е категорично забранено предлагането на алкохол, не се препоръчва употребата на енергийни и стимулиращи напитки!

Още важни и полезни съвети научете от участието на д-р Маргарита Желева във „Форум бременност и детско здраве“ на 5 юни. Събитието за пръв път ще постави и още една важна тема, с която се сблъсква всяка майка – теглото по време и след бременността.

Гледайте събитието на живо на puls.bg/live, в стрийминг платформата за събития с професионален фокус Investor Media Pro, където ще откриете пълната програма на форума. Очаквайте подробности и в Az-jenata.bg.

Генерални партньори на „Форум бременност и детско здраве“ са BABE Laboratorios и KIN Laboratorios, основни партньори са НУРОФЕН и Medical Dent Center. Събитието се провежда с подкрепата на MyKi Watch, ПСАГБАЛ „Света София“, Herbamedica.

Медийни партньори са Bulgaria ON AIR, Dnes.bg, Az-jenata.bg, Az-deteto.bg, Tialoto.bg, Новите родители, Mamamia.bg, Bebok.eu, Жената днес и София иг-рае/Sofia plays.