Майчинство

Бебешкият пубертет – какво трябва да знаем за него

Бъдете търпеливи

25.10.2022г. / 10 14ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Отглеждането на дете е предизвикателство, което трудно може да се опише. То трябва да се преживее. Колкото и да се опитваме да съчувстваме на един родител, вероятно никога не бихме могли да се поставим на негово място на сто процента. Преди време, популярната методология за отглеждане на деца твърдеше, че първите 7 години от живота на едно дете са най-важни за формирането му като личност. В днешни дни това разбиране продължава да е в сила, но все повече психолози и специалисти по личностно развитие на децата твърдят, че всъщност първите 3 години са най-важни за формирането на характера. Разбира се – за това време и детето, и родителят изминават много дълъг път – малкото безпомощно същество, с което сте излезли на ръце от родилния дом лека-полека се превръща в малък човек. Този човек започва да изразява своите желания и предпочитания – и това е свързано с първите емоционални кризи – както за родителите, така и за децата. На английски език този период е известен като „ужасните 2“ или дори „ужасните 3“. При нас е прието да го наричаме „бебешки пубертет“. Какво трябва да знаем за този период, и как да се справим с постоянните промени в настроението и желанията на малчуганите?

Ето няколко съвета, които биха ви били от полза:

Наблюдавайте вашето дете

Обикновено този период настъпва на възраст около 18 месеца до към 3-годишна възраст. Характерни за него са следните признаци: продължителен рев (крясъци) – със или без причина, честа смяна на настроенията, прекрачване на установените от родителя граници, физическа агресия – удряне, хапане, ритане. Освен това – можете да забележите, че вашето дете става раздразнително прекалено лесно и казва „Не“ на почти всяко нещо.

Опитайте се да разберете детето

За да преминете по-лесно през този нелек период, опитайте се да приемете, че това е абсолютно нормална фаза в развитието на всяко дете. Всъщност, тя е знак, че вашето малко момче или момиче пораства и се превръща в личност. За детето това е период на ускорен растеж – то се учи да ходи, говори, тича, скача, както и да изпитва напълно нови емоции – понякога наведнъж. Мозъкът на мъника действа, провокиран от импулса, а не от определена причина. Ето защо за него е много по-лесно да използва силните емоционални реакции и физическите изблици, ако се чувства нещастно или ако изпитва дискомфорт. Всъщност, това, което ние наричаме „лошо поведение“ за децата може да бъде форма на комуникация. Малкото дете се опитва да комуникира с родителите си по начин, който е най-лесен за него, и за който знае, че ще му донесе внимание и помощ. Ако осъзнаете това, много по-лесно ще разберете, че неприемливото поведение всъщност е начин за комуникация. Не забравяйте, че човешкото същество е една цяла вселена – не съдете за него само по неговите реакции.

Как да се справите с този период?

• На първо място – бъдете търпеливи. Задавайте граници и следете за тяхното спазване.

• Използвайте позитивни стратегии за дисциплина – ако например детето направи нещо хубаво – похвалете го – било то вербално, с жестове и др.

• Опитвайте да дадете на детето си независимост – доколкото това е възможно.

• Дайте на детето си избор. Ако постоянно казвате „Не“ това може да провокира гневно избухване. Затова – дайте му няколко варианта, от които да избира. Например – не му заповядвайте какво да облече, а му предложете няколко тоалета и нека то избере кой да облече. Или пък нека ви каже коя книжка предпочита да му прочетете. С това ще създадете у мъника усещане за контрол, намалявайки емоционалните изблици.

• Отбягвайте негативно поведение: ако детето ви действа по начин, който не харесвате, например ако прави физиономии и се лигави – опитайте се да го игнорирате. Пренасочете вниманието си към нещо друго. По този начин можете да предотвратите разразяването на по-голяма емоционална буря.

• Дайте на детето време, за да се успокои. Щом веднъж то направи това – едва тогава се опитайте да му обясните какво в поведението му ви е подразнило и е било неприемливо. По време на този процес, останете спокойни. Повишаването на тона и скандалът само ще влошат нещата.

• Останете позитивно настроени – това няма да е особено лесно през този период, но помнете, че той няма да трае вечно. Това е само етап от развитието на детето ви, и то ще го израсте.

• Опитайте се да се фокусирате върху доброто поведение на детето – например ако то поиска играчка и започне да крещи яростно – похвалете го за това, че е търпеливо и че е изчакало достатъчно, преди да му я дадете.

Коментирай
Здраве и красота