Бременност

Рискове при бременност и раждане на близнаци

06.04.2012г. / 14 25ч.
Аз жената
Рискове при бременност и раждане на близнаци

В последните години се раждат все повече близнаци и то не само у нас, това е световна тенденция. Има различни причини за зачестилите случаи на многоплодна бременност – колкото по-възрастна е майката, толкова по-вероятно е две и повече яйцеклетки да са едновременно в овулация, ин витро оплождането, лекарствата за увеличаване шанса за зачеване, затлъстяването, фолиевата киселина и дори млечните продукти.

Това че все по-често виждаме деца близнаци на площадката или на улицата, не означава, че са станали по-лесни за износване или раждане. Бременността с близнаци е по-рискова, бебетата близнаци остават в болницата за по-дълго след раждането в сравнение с останалите бебета. По време на бременността рискът от прееклампсия е двойно по-голям.

Около 50% от ражданията на повече от едно бебе са преждевременни, а смъртността при новородените близнаци е 6 пъти по-висока.

Рискът за майката продължава след раждането – вероятността за кръвоизлив, инфекция, кръвопреливане и хистеректомия (отстраняване на матката) е два пъти по-голям.

Близнаците са двойна радост, но още през бременността изискват и двойно повече грижи и внимание.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай
Здраве и красота
Свободно време