Бременност

Генът на близнаците

26.07.2011г. / 10 33ч.
Аз жената
Генът на близнаците

Може би сте чували, че в едно семейство близнаците се раждат през поколение? Всъщност според науката това е мит, тъй като генът на близнаците се предава от родител на дете, както и всеки друг ген. Такъв е генът на разнояйчните близнаци (деца, които не си приличат много), тъй като той се предава в семействата. Медицински изследвания обаче доказват, че еднояйчните близнаци (деца, които изглеждат напълно еднакво) се раждат произволно, т. е. не се наблюдава някаква закономерност и освен това не се предават в семействата. Така че дори и в семейството ви да няма близнаци, които си приличат като две капки вода, нищо чудно това да се случи.

При многоплодните бременности близнаците са най-често срещания тип, противно на очакването, че ще се родят еднакви три, четири, пет или повече бебета. Подобна бременност обикновено е предшествана от лечение на безплодие.

Рискът от усложнение е по-висок при многоплодна бременност – преждевременно раждане, гестационен диабет, прееклампсия и др. За това е от огромно значение от съвсем рано да потърсите подходяща медицинска грижа за своите неродени бебета и да внимавате с храненето и движението.

Прочетете още:

Коментирай
Свободно време