Бременност

Подуване на краката при бременност

Как да се справим и кои сигнали да счетем за по-сериозни?

19.12.2013г. / 14 25ч.
Илияна Николова
Снимка:sxc.hu

Снимка:sxc.hu

Често срещан проблем при бременност е неприятното подуване на краката. То може да се дължи на различни фактори и промени в организма, които настъпват през този период. Задържането на течности е в основата на този проблем.

Нарастващата матка също би могла да е предпоставка за задръжка, тъй като притиска кръвоносните съдове, което затруднява изпомпването на кръвта обратно към сърцето. Хормоналните промени са също определящ фактор.

Задържането на течности е често срещано, но в повечето случаи отшумява след раждането. Подуването на тъканите и задържането на течности може да бъде предпоставка за повишаване на кръвното налягане, затова е добре при наличие на такъв проблем да проследите състоянието си по-обстойно.

Следете състоянието си ако забележите, че подуването преминава границата на допустимото. Ако подуването започне да засяга и лицето ви, дланите ви или подпухването около очите стане прекомерно, потърсете веднага вашия гинеколог. Това състояние може да е сигнал за по-сериозен проблем, като прееклампсията например.

Ако единият ви крак е значително по-подут от другия или усещате силна болка в мускулите на прасеца или бедрото, това може да се дължи на тромб или друго тежко състояние. Не бива да чакате да отмине, потърсете помощ незабавно.

За да намалите отока е добре да вдигнете краката си възможно най-високо. Най-добре е да легнете и да сложите няколко възглавници под краката си. Ако сте седнали, повдигнете глезените си върху стол.

Не е добре да кръстосвате краката си, когато седите. Това е предпоставка за притискане на съдовете и може да предизвика подуване и задръжка. Докато седите опъвайте краката си често напред. Изпъвайте пръстите нагоре, колкото можете, разтягайте прасците, завъртайте глезените си и мърдайте пръсти. Тези леки упражнения спомагат за доброто кръвообращение.

Редувайте почивките в седнало и легнало положение. Не се обездвижвайте. Кратката разходка е полезна за раздвижването на долните крайници.

Носете удобни обувки. Забравете за високите токчета, има кога да ги носите! Засега си дайте почивка от тях. През бременността изберете достатъчно широки обувки, които да не притискат краката ви и да предизвикват допълнително подуване и изморяване.
Не носете чорапи и чорапогащи ако е възможно. Особено такива, които имат тесни ластични ивици около глезените или прасците.

Пийте много вода. Постоянното хидратиране подпомага доброто отводняване.
Спортувайте редовно. Изберете спортове, подходящи за бременни с минимално натоварване. Подходящи са плуването и леката аеробика.

Хранете се здравословно. Обръщайте внимание на количеството сол, което приемате с храната.

Избягвайте продължителното стоене изправени, на крак.

Добре е да обръщате внимание на промените в тялото си по време на бременността. Ако забележите прекомерно подуване, се обърнете към специалист.

Коментирай