Снимка: iStock
На 5 декември отбелязваме празника св. Сава, наричан и Савинден. Имен ден празнуват много българи, които носят имената Сава, Савина, Слава, Славка, Елисавета. По традиция на този ден се приготвят вкусни ястия и обредни питки, за да се отбележи празникът.
В някои райони на страната има обичай на този ден да се отдаде почит на починалите ни близки. Отбелязва се по подобен начин на задушница - вари се жито и се раздава за помен на гробищата.
В различни краища на България се отбелязва празника и като ден на мъртвите.
Според народни предания Сава (в качеството си на жена) е свързана с царството на мъртвите и света на болестите. Затова на този ден в някои региони жените ходят на гробищата, палят свещи, раздават варено жито, ябълки и хляб за душите на умрелите. Отправят молитва в памет на починалите си близки.
На 5 декември българите започват да се подготвят и за Никулден – 6 декември. Емоционално свързван с дните на Варвара и Сава, той е своеобразна кулминация на предпразничната новогодишна обредност.