Бременност

Раждане във вода – безопасно и бързо ли е наистина?

Облекчава болката в известна степен

23.04.2014г. / 13 41ч.
Илияна Николова
Снимка: freeimages.com

Снимка: freeimages.com

Много жени напоследък предпочитат нормалното раждане, въпреки зачестилите случаи на спешно или планово цезарово сечение. Модерен метод стана също раждането във воден басейн. Смята се, че раждането във вода облекчава болката и спомага за по-плавното израждане на бебето по този природен метод чрез водата – изворът на живота.

Но безопасно ли е раждането във вода?

Изследванията, направени до момента показват, че бебетата, родени във вода не са особено по-здрави отколкото онези, родени „сухи“. Много майки имат добър опит от ражданията си във вода, защото болката намалява в известна степен. Това е добре и от гледна точка на това, че се намалява употребата на епидурална упойка при водно раждане.

Съществува известен риск от поява на инфекция на бебето, породена от замърсяване на водата. Това се случва, ако не са спазени всички хигиенни норми, разбира се, но не е изключено по принцип. Също така е важно температурата на водата в басейна да варира между 35 и 37 градуса.

Свързани статии

По правило, при водното раждане акушерът следи стриктно на апарата тоновете на бебето и вашия пулс. При съмнения относно здравето ви и това на бебето ще трябва да сте готови за бързо напускане на басейна. Най-голямото притеснение на майките, които все още се чудят дали да изберат водно раждане е, дали детето им има риск да се роди мъртво или с увреждания. Бебетата прекарват девет месеца в околоплодната течност и имат вроден рефлекс, който предпазва бебетата от опит за поемане на въздух под водата.

По-бързи ли са водните раждания?

Все още не е съвсем ясно. Някои изследвания предполагат, че първата фаза на раждането може да бъде съкратена чрез раждането във воден басейн. Други проучвания констатират, че вторият етап може да отнеме повече време за сметка на първия. Дори съществуват наблюдения, че има тенденция за забавяне на раждането във втората фаза при водния метод, защото мускулатурата на тялото се релаксира прекалено.

С оглед на това някои гинеколози съветват да не се прекарва цялото време преди същинското раждане във вода, а да се влезе чак във втората фаза от раждането, когато контракциите зачестят на всеки 10 минути. Друг ориентир е, когато разкритието стане 5 см – това е оптималното време, в което е добре да се преместите в басейна.

Ако контракциите се забавят винаги можете да се разходите.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Mimi ( преди 9 години )
Имам две прекрасни деца. Първото родих с епидюрал не от глезотии а защото нямаше накъде - контракции като при раждане с 3 см разкрите и никави сили след много часове болки. Второ родих естествено - във вода. Болките са си болки, в известна степен намалени от водата, а казват че и стреса за бебето е по-малък във вода. Ако всичко е наред раждайте естествно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
jujka06 ( преди 9 години )
Ако е възможно, нормалното раждане си е най-добро
отговор Сигнализирай за неуместен коментар