Бременност

Симптоми в началото на бременността, които да не пренебрегвате

Защото могат да предизвикат усложнения по време на бременността

06.06.2014г. / 15 37ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Да откриеш, че си бременна е толкова вълнуващо! Залива те вълна от хормони, щастие, объркване и страх едновременно! Особено ако става дума за първото ви бебе! В този момент възникват хиляди въпроси за това какво е добре и какво не, кое е нормално и за какво трябва да внимавате.

Според статистиката повечето жени имат нормална бременност. За колкото и неприятни случаи да сме чували, все пак те са много по-малко от онези, завършили с щастлив край. Много от промените в тялото, които се случват по време на бременността са напълно нормални, но това не означава, че няма знаци, на които трябва да се обърне по-специално внимание.

Кои са симптомите през първия триместър, които трябва да бъдат взети под внимание и които могат да означават, че нещо не е наред?

Вагинално кървене

Понякога се случва да има известно зацапване в началото на бременността, но ако то прерасне в по-обилно кървене, това може да е сигнал за редица опасни състояния, като извънматочна бременност, спонтанен аборт, кръвоизлив.

Колкото по-ярко е кръвотечението, толкова по-спешно трябва да се обадите на лекаря си. Ако кървенето е придружено със коремни спазми, много вероятно е да става дума за спонтанен аборт. Тъй като изброените състояния са опасни за живота и здравето, е необходимо незабавно да се потърси лекарска помощ.

Прекомерно гадене и повръщане

Нормално е ако има гадене и повръщане през първия триместър. Повечето бременни жени преминават през тези леки до средно тежки неразположения.

Но ако гаденето и повръщането стане прекалено тежко и започнете да се дехидратирате, да отпадате, да се чувствате зле и да ви се вие свят, тогава трябва да се обадите на лекаря си. Загубата на течности и важни електролити в организма може да доведе до усложнения. Не чакайте повече от 12 часа след първоначалните симптоми.

Свързани статии

Висока температура

Ако вдигнете повече от 38 градуса температура по време на бременността, това може да се окаже опасно за вашето бебе. Наличието на треска може да е сигнал, че в организма ви има някаква инфекция, която да повлияе зле на плода.

Треска, придружена с обрив и болки в ставите могат да се окажат симптоми на токсоплазмоза, цитомегаловирус или парвовирус, които са причина за вродена глухота при децата и не бива да бъдат пренебрегвани.

Вагинално течение и сърбеж

В много случаи вагиналните течения са обичайно явление, но все пак е добре да бъдат обсъдени с лекар, за да се изключат възможни инфекции или полово предавани болести, които евентуално да засегнат плода.

Болка и парене по време на уриниране

Има вероятност да става дума за инфекция на пикочния мехур или пикочните пътища и тъй като тези заболявания могат да доведат до по-усложнени състояния, обикновено се лекуват с антибиотици. Това отново трябва да бъде обсъдено с лекар.

Обикновено тези инфекции са признак на лечими инфекции, които не са чак толкова опасни, но не бива да бъдат пренебрегвани. Защото ако останат нелекувани могат да се задълбочат и да предизвикат преждевременно раждане.

Коментирай