Бременност

Подобряване на съня през бременността

Съвети за здрав сън

11.08.2014г. / 14 55ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

По време на бременността добрият здрав сън може да се окаже трудно постижим. За да подобрите качеството на съня си трябва да установите известни навици, които ще ви помогнат да спите по-добре. 

През деветте месеца се случват всякакви неприятни неща през нощта, включително силни крампи и киселини в стомаха. Те са предпоставка за влошаване на съня и поява на безсъние. 

Кажете сбогом на ужасните безсънни нощи с помощта на следните съвети!

Упражнявайте се редовно

Проучванията показват, че умерената тренировка в продължение на 30 минути всеки ден помага за по-здрав сън по време на бременността, а и не само. Опитайте йога, плуване, пилатес или активно ходене. 

Създайте си успокояваща рутина вечер

Насърчавайте релаксацията. Ако трябва пийте чаша топло мляко или чай, взимайте топла ароматна вана или пускайте лека музика на приглушена светлина. Важно е да си лягате по едно и също време. Това ще улесни балансирането на циркадните цикли и ще помогне за подобряване на съня. 

Изключете уредите

Цялата техника, с която сме обградени пречи на спокойствието на съня. Докато сте бременна вредното лъчение в спалнята е още по-недопустимо от преди. Изключвайте от щепселите всички телефони, компютри и уреди, които биха могли да навредят на здравия ви сън. 

Свързани статии

Обградете се с възглавници

В последния триместър могат да се появят силни симптоми на гастро-езофагеален рефлукс или неприятни киселини. За да улесните това ужасно състояние обградете тялото си с възлгавници по възможно най-удобен за вас начин. Сложете възглавници и между краката, за да повдигнете тежестта. 

Това ще облекчи корема и напрежението в мускулите. 

Сменяйте страните

Позата за сън е много важна. По време на бременността движенията ви са доста ограничени, с тях и подходящите пози за сън. Няма да можете да спите по гръб и по корем, но все пак е важно да сменяте страните. 

Спането в едно положение през цялата нощ е вредно за костите, ставите, мускулите и корема. 

Намалете течностите след 7 часа вечерта

Бременността е предпоставка за притискане на пикочния мехур. Ако плюс това го препълните преди лягане, рискувате да ви се наложи да станете няколко пъти през нощта до тоалетна. 

Хапнете нещо преди лягане

За да успокоите нервната система можете да си позволите малка закуска преди лягане. Хапнете нещо здравословно – няколко ядки, плод или пълнозърнеста филия. Това предотвратява рязкото спадане на кръвната захар през нощта и успокоява нервната система.  

Коментирай