Бременност

Обилно течение в началото на бременността

Нормално ли е?

04.09.2014г. / 13 49ч.
Илияна Николова
Снимка: Freeimages.com

Снимка: Freeimages.com

Бременността е бурен период на промени в женското тяло, някои от които доста смущаващи и неприятни. Докато започнете да свиквате с тях са се появили нови и нови и така чак до раждането.

Едно такова необичайно състояние се случва „там долу“, но не се притеснявайте! Не се случва само на вас!

Появата на обилно бяло течение през първия триместър е обичайно състояние, причинено от вашите хормони, които карат шийката на матката и влагалището да станат по-меки и разтегливи и да освобождават повече течност.

Тази течност има своето предназначение – тя предпазва плода от навлизане на инфекции навътре във влагалището.

В някои случаи се появяват лош мирис и сърбеж.

Кандидоза

Кандидозата е често срещан проблем при бременните жени. Тя настъпва заради промените в нивата на киселинност във влагалището. Така се нарушава балансът на полезните бактерии и растежът на гъбичките се ускорява.

Освобождаването на течност или подобна на извара консистенция с усещане за интензивен сърбеж обикновено говори за гъбична инфекция, но тя не е опасна за бебето.

Ако обаче симптомите се усложнят, като например течението се обезцвети, започне да мирише особено силно и неприятно, започне да дразни и щипе и дори да добива кръвенист вид, незабавно се обадете на лекаря си. Това може да е сигнал за по-сериозно състояние.

Бактериална вагиноза

Хормоналните промени могат да предизвикат и поява на бактериална вагиноза. Тя също се появява при нарушаване на полезния бактериален баланс на влагалището. Това понякога може да доведе до инфекция, известна като бактериална вагиноза.

Свързани статии

Лошите бактерии взимат превес над добрите, появява се възпаление на влагалището, воднисто течение, миризма на риба.

Бактериалната вагиноза често се свързва с повишен риск от спонтанен аборт и преждевременно раждане. Но добрата новина е, че се лекува с антибиотици. Затова не чакайте симптомите да се задълбочат.

Въпреки това, обикновеното безцветно и недразнещо обилно течение в началото на бременността е нормално. Не се притеснявайте при първите му симптоми.

Коментирай