Бременност

По-възрастните майки живеят по-дълго?

Изследване сочи, че при късно раждане и менопаузата настъпва по-късно

09.09.2014г. / 12 30ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Всички знаем, че да си по-възрастна майка си има своите немалко рискове за здравето, както майчиното, така и това на бебето. Но въпреки всички минуси съществува и положителна страна на това да си майка в по-напреднала и зряла възраст.

Кои са тези предимства?

Според едно ново изследване, за майките родили след 33-годишна възраст е по-вероятно да живеят по-дълго, отколкото младите майки, пише Todaysparent.

В проучването са взели участие 95 жени, които са родили след 29-ата си годишнина. Това изследване няма за цел да предизвика жените да раждат по-късно, напротив. Учените смятат, че по-късното раждане не осигурява задължително дълголетие, а обясняват наблюденията си с това, че жените, които имат здрава репродуктивна система в по-напреднала възраст проявяват признаци на добро общо здраве.

Именно на това се дължат и резултатите от техните изследвания.

Според лекарите, способността на една жена да ражда в по-напреднала възраст е признак за по-бавно стареене на половата й система. Това им дава повод да смятат, че общото стареене на организма на такива жени е еквивалентно на стареенето на репродуктивната им система.

Свързани статии

Много жени в днешно време избират да учат и градят кариера преди да навършат 30 и чак след това решават да започнат опити за зачеване. Това, за съжаление, увеличава риска от нужда от инвитро процедури и лечение на плодовитостта, тъй като с напредване на възрастта при много жени възможността за естествено възпроизвеждане намалява с оглед на здравословното им състояние, средата и начина на живот.

Получава се затворен кръг от обстоятелства, които пречат на възпроизвеждането, от една страна, а от друга стои констатацията на учените, касаеща продължителността на живота на по-възрастните родилки.

Тази констатация не трябва да се възприема като съвет към бъдещите майки. Но забавянето на менопаузата определено има редица ползи за женския организъм. Наблюдението на учените при това изследване е, че при по-късно родилите майки и менопаузата настъпва по-късно.

Снимка: Thinkstock

Коментирай