Бременност

Наднорменото тегло при татковците засяга и бебетата?

Мъжкото затлъстяване и връзката му със здравето на децата

17.10.2014г. / 13 03ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

В последно време се обръща много внимание на проблема със затлъстяването на жените по време на бременността в световен мащаб. Непрекъснато се изчисляват оптималните килограми, които се допуска една бременна да наддаде през 9-те месеца, като се пропуска един много важен факт – плодът не се развива единствено от гените на майката!

Оказва се, че огромно значение има теглото и на бащата. Ако той страда от затлъстяване или наднормено тегло, рискът от поява на този проблем при детето, което ще се роди, е много по-голям.

Едно проучване, проведено в Австралия показва, че наднорменото тегло на татковците наистина играе рискова роля за здравето на децата. Затлъстяването при бащите е сериозна предпоставка за децата да страдат не само от наднормено тегло по-нататък в живота си, но и от заболявания, свързани пряко с трупането на килограми.

Изследването е публикувано в списание FASEB Journal. Изследователите направили експеримент с гризачи. Те изследвали две групи мъжки плъхове. Едната група били хранени с наситени мазнини, а другата със здравословни хранителни вещества.

Всяка от групите мъжки плъхове била чифтосана със слаби женски плъхове, които не са имали проблеми с теглото.

В поколението на затлъстелите мъжки плъхове били засечени болестни промени в панкреаса, който е главният отговорник за регулирането на кръвната захар и производството на инсулин. Когато балансът в този метаболитен процес бива нарушен, се появяват проблемите затлъстяване, висок холестерол, диабет.

Натрупването на мастна тъкан било налице при повечето малки гризачи.

Свързани статии

Подобно изследване е направено и от екип в Канада, който също категорично заключава, че бащиното затлъстяване играе важна роля за риска от наднормено тегло при поколението.

Мъжките мишки, с които те провели проучването, били хранени с бедна на витамин В9 (фолиева киселина) диета, което повишило риска от вродени дефекти и малформации с почти 30%.

Подобни резултати са отчетени от учени от Университета Дюк, където за първи път изследването е проведено върху хора.

Всички жени са наставлявани от наблюдаващите си лекари да спазват здравословен режим на хранене преди зачеването и по време на бременността. Но никога такова внимание не се обръща на мъжете. Затова апелът на учените е и бъдещите татковци да следят теглото си и храната, която приемат.

Коментирай