Бременност

6 здравословни неща, които да направите преди да забременеете

Как най-пълноценно да подготвим тялото за бременността?

27.04.2015г. / 11 10ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Да станеш майка е едно от най-хубавите неща, които се случват в живота на една жена. Но за да бъде бременността здравословна и за да се роди здраво бебче, тялото на мама, в което ще расте това бебче, също трябва да е в добра кондиция.

Здравото тяло се поддържа чрез полезни и здравословни практики. Има няколко основни неща, които трябва да започнете да правите в ежедневието си, за да подобрите здравословния си статус.

1. Повече сън

Има причина лекарите да подчертават важността на съня. Ако не спите достатъчно, това се отразява върху жизнените показатели. По време на бременност достатъчният сън е от голямо значение, за да може тялото да се възстанови.

Липсата на сън може да повлияе не само на здравословно равнище, но дори на настроението, нивата на стрес, работата на сърцето и услужливостта на паметта.

2. Упражнявайте се редовно

Възможно най-честото упражняване на физическа активност увеличава енергийните нива, подобрява защитните механизми на тялото и предизвиква нуждата от повече сън, което също е от полза. Така здравословните навици вървят ръка за ръка.

3. Медитация срещу стрес

Стресът е сред най-големите бичове на модерното съвремие. За да поддържате ниски нива на стрес в организма, заемете се с медитация или йога. Тези здравословни практики помагат за балансиране на енергията и освобождаване от стреса.

Медитацията доказано помага за подсилване на имунната система и укрепване на защитите на организма.

4. Хранете се здравословно

Опитайте се да спазвате здравословен режим на хранене доколкото е възможно. Ако не можете да се придържате към дългосрочна диета, важно е просто да се постараете да включвате максимално често в менюто си пълнозърнести храни, пресни плодове и зеленчуци.

Всяко хранене трябва да съдържа поне един от изброените компоненти.

Свързани статии

5. Четете

Четенето действа успокояващо. Освен че развива паметта и дава допълнителни знания, четенето има релаксираща за нервната система функция. Това е много важно в подготовката на женското тяло за бъдещата бременност.

Пък и така ще се отърсите за известно време от телефона, телевизора и компютъра си – всички те вредящи на здравето.

6. Бъдете благодарни за това, което имате

Най-лесно е да споделите и изкажете негативните си мисли и състояния. Всички го правим непрекъснато. Замислете се колко по-добре бихте се чувствали ако започнете да изразявате позитивизъм. Така ще привлечете положителната енергия към себе си и щастието, което е най-важно в края на краищата.

Коментирай