Бременност

Естествени средства срещу сутрешно гадене

Натурални лекове при симптоми на гадене и повръщане през бременността

25.10.2015г. / 10 00ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Сутрешното гадене по време на първото тримесечие от бременността е много неприятен момент. За съжаление понякога то продължава и след това. Бременните жени са в голямо затруднение, защото не могат да взимат медикаменти по време на бременността. Спектърът на допустимите лекарства е много малък.

Затова се обръщаме към билковото лечение и алтернативните методи на успокояване на сутрешното гадене.

Билкови чайове

Чаят от джинджифил е много мощен срещу сутрешно гадене. Добре е да знаете, че пикантната билка помага и срещу морска болест, тъй като симптомите са сходни.

За да си направите чай от джинджифил, сварете 30 г корен от билката в 1 чаша вода за около 20 минути. Изцедете добре и изпийте.

Чаят от мента, маточина и мащерка също е много подходящ. Използвайте по 1-2 супени лъжици от сушената билка, за да си направите 1 чаша горещ чай.

Ако досега не сте си правили чай от листа на малина, сега е моментът да научите за този прекрасен натурален лек за сутрешно гадене. Приготвя се по същия начин – в чаша вода или около 250-300 мл се сваряват 1-2 супени лъжици сухи листа от малина.

Подправки

Някои подправки също имат успокояващ ефект. Добавяйте джинджифил в ястията си или просто го помиришете, когато почувствате симптоми на гадене. Листата от къри също са добър начин да се справите с ужасното състояние. Копърът е друга добра опция. Можете да го помиришете, сварите и изпиете отварата от листата му.

Увеличете приема на витамин В

Витамин В има доказан положителен ефект върху неприятното гадене. Проучванията показват, че жените, които са приемали витамин В като добавка по време на бременността са страдали по-малко от симптоми на сутрешно гадене.

Хидратирайте се

Снимка: iStock

Много често последното, което ни се прави, когато ни се повръща, е да пием вода, защото имаме чувството, че ще повърнем и нея след секунда.

Водата обаче е много добро средство срещу сутрешно гадене. Една чаша рано сутрин още от първите дни на бременността може да ви спести доста неприятности или да смекчи тежестта на симптомите. Не забравяйте да пиете достатъчно вода и през останалото време на деня!

Лимони и други цитруси

Помиришете парче лимон. Много бременни жени споделят, че по необясними причини това им помага невероятно много. Можете също така да пиете вода с лимон или да си правите някаква лимонова напитка по свой вкус, ако това ви помага.

Аналогично портокалите и грейпфрутите имат сходно действие.

Свързани статии

Не прегладнявайте

Една от най-големите предпоставки за поява на силно гадене е прегладняването. Винаги слагайте залък храна в устата си веднага щом станете. Хранете се на няколко пъти през деня на малки порции. Включвайте фибри в менюто си. Избягвайте пържени храни, защото те утежняват положението.

Избягвайте нещата, които провокират поява на сутрешно гадене. Проследете кои са те и се опитайте да ги държите далеч от себе си, докато този период отшуми.

Коментирай
Свободно време