Бременност

Уроци, които научаваме след няколко спонтанни аборта

През какво минават двойките, преживели множество спонтанни аборти?

11.12.2015г. / 09 50ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Спонтанният аборт е нещото, което може да срине психически една жена, желаеща да има бебе. За съжаление, много често спонтанните аборти не идват самостоятелно. Рискът от повторен аборт при следваща бременност не е малък. Жените с множество спонтанни аборти са по-склонни да претърпят повече от веднъж този кошмар.

Важното в тези моменти е да не губим надежда и да продължим напред.

Какво можем да научим от двойките, претърпели множество спонтанни аборти?

Отношенията между вас може да се променят

Трябва да сте подготвени, че в отношенията с партньора ви могат да се случат сътресения. Изгубването на бебе е много голямо изпитание, което е смазващо за женската психика, но е не по-малко тежко и за мъжете.

Когато проблемът се повтори няколко пъти, партньорите започват да търсят вината в себе си или да я прехвърлят на другия в отчаянието си. Не всяка връзка успява да се съхрани след подобно сътресение.

Бъдете подготвени, че и вие не сте застраховани срещу подобни удари, затова запазете комуникацията си и се дръжте един за друг.

Животът продължава

Той наистина продължава. И това не означава, че не ви пука, напротив! Дайте воля на компенсаторния механизъм на психиката, чрез който тя успява да се запази, за да не потънете в болка и отчаяние.

Приемете, че вашият път ще е по-труден от този на други двойки в това отношение и се стремете напред. Животът наистина продължава и това не е краят!

Има доста по-лоши неща на този свят

Някои двойки, които приемат спонтанния аборт за най-голямото наказание, започват да се питат с какво толкова са съгрешили, че съдбата ги наказва така.

снимка: iStock

Това злощастно премеждие наистина е ужасно, но има и далече по-лоши неща от него. Ако приемете това, ще е по-лесно да преминете към позитивна настройка. Тя наистина помага. Когато човек се настрои позитивно, нещата се получават с по-голяма лекота.

Самото преживяване ще ви промени

Подгответе се, че този удар не преминава без да остави белег в душата. Много двойки, преживели множество спонтанни аборти споделят, че това ги е променило. Няма как човек да не преосмисли възгледите си за живота по някакъв начин, да промени мнението си, да се научи да цени истински важните неща в живота.

За съжаление, много от преживелите спонтанен аборт споделят също, че е неизбежно сърцето ти да стане по-твърдо в известна степен. Ставаш по-притеснен и затворен в себе си. Положителната самооценка и вършенето на приятни занимания са нещата, които могат да помогнат за излизането от депресивното състояние.

Човек осъзнава, че всъщност може да го преодолее

Когато човек излезе от депресията, започва да вижда нещата в друга светлина и всъщност осъзнава, че може да се справи и да продължи напред. Всяка подобна загуба е тежка, но тя ни учи, че не трябва да се отказваме да преследваме целта си. Някой ден съдбата ще ни се усмихне.

Човек трябва да мине през определени изпитания, за да научи своите собствени уроци.

Коментирай