Бременност

Правила за тренировките по време на бременност

Какво трябва да правим и какво не, когато тренираме, докато сме бременни?

27.12.2015г. / 10 50ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Физическата активност по време на бременност е от съществено значение за здравето на майката и бебето. Но предвид деликатността на бременността упражненията трябва да се правят според някои правила.

Кои са те?

Обсъдете го с лекаря си

Преди да започнете да правите каквито и да било упражнения първо се консултирайте с лекар. Той ще ви каже дали състоянието ви позволява физическа активност и каква по-точно.

Задължителна загрявка

Много е важно да се прави подходяща загрявка. Мускулите и сухожилията трябва да са добре подготвени за предстоящото натоварване. Ако пропуснете загрявката ще ви е много трудно да извършвате по-тежки упражнения. Има опасност да получите разтежения, болки, дискомфорт.

Пийте повече вода

Много е важно да се хидратирате добре преди, по време на и след тренировка. По този начин ще избегнете дехидратацията, която е пряко свързана с преждевременните контракции и повишената телесна температура.

Не правете упражнения по гръб

Упражненията в легнало положение по гръб са рисковани най-вече в напреднала бременност. Притискането от плода крие риск от задух, замаяност, силно намален приток на кръв към мозъка и сърцето с всички последици, които могат да произлязат от това състояние.

Снимка: iStock

Не злоупотребявайте

Никоя жена не иска да напълнее по време на бременността. Колкото и добре да се чувствате обаче не трябва да прекалявате. Всяко претоварване е опасно за бебето и майката. Пренапрежението може да доведе не само до болки, но и да предизвика преждевременно раждане.

Отделяйте време за отпускане

Много е важно да отпуснете мускулите след тренировка. Тъй като сърцето също е мускул, то има нужда от плавно успокояване. За целта в края на тренировката завършете с ходене на място, на пътека или леко разтягане, за да нормализирате пулса и да отпуснете мускулите.

Изберете правилните дрехи

Облеклото за тренировки е важно. То не трябва да е прекалено стегнато. Спортният екип от изкуствена материя също не е препоръчителен, защото запарява и крие риск от прегряване и кожни инфекции.

Стегнатото облекло също така може да възпрепятства нормалното кръвообращение и да доведе до редица проблеми, свързани с лошата циркулация на кръвта.

За предпочитане са свободните памучни дрехи, които да помагат на тялото ви да диша свободно по време на тренировка.

Коментирай