Бременност

Странни ритуали при раждане в различни части на света

В Мексико се изработва традиционен шал, наречен ребосо, който помага при раждането

03.01.2016г. / 09 45ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Раждането е един от най-уникалните и специални моменти в живота на една жена. Във всяко кътче на света се спазват определени родилни практики, традиции и ритуали, които са силно повлияни от културата на съответната страна.

Така например в Холандия около 20% от ражданията се извършват в домашни условия, докато в Япония е прието жените, които раждат естествено да не приемат обезболяващи, тъй като се смята, че болката ще подготви жената за майчинството. Споделяме още някои странни факти от различни кътчета на света, свързани с появата на бебето.

Мексико

В Мексико се изработва традиционен шал, нарича се ребосо. Това е не само традиция, но и занаят, който се предава от поколения. Ребосо често се използва по време на раждането, като част от техника, която спомага за отпускане на тазовите мускули и улесняването на израждането на бебето.

Того

В тази западноафриканска държава има суеверие, което гласи, че раждащите жени трябва да сведат до минимум своите стенания. Смята се, че викането и силните шумове могат да привлекат зли духове. Ето защо, когато една жена тръгва да ражда, тя е насърчавана да стене по-малко и по-тихо.

Ямайка

В Ямайка, след раждането на бебето, плацентата и пъпната връв не се изхвърлят. Избира се някое специално място, на което да бъдат заровени. Близки и приятели на родилката носят дърво, което се засажда на мястото, където вече са заровени плацентата и пъпната връв. Когато детето стане по-голямо, то ще трябва да полага грижи за младото дърво, за да се научи и на отговорност.

Доминиканска република

През първия месец от раждането на бебето няма да видим майка, която да го разхожда. Доминиканските бебета се отглеждат на закрито, пазени от слънцето,, вятъра, облаците, но най-вече пазени от уроки.

Южна Корея

В Южна Корея има един странен обичай след появата на бебето, свързан с храненето на майката. След раждането родилките консумират по няколко пъти на ден супа от водорасли. Смята се, че високото съдържание на калций и йод в ястието е от съществено значение за възстановяването на организма след раждането, но и за стимулиране на производството на кърма.

Свързани статии

Малайзия

В Малайзия родилките се радват на специални релаксиращи грижи. След раждането жените се възстановяват 44 дни. Това е специален период, в който им биват правени масажи с горещи камъни, за да прочистят утробата, ексфолиране на кожата на цялото тяло. Също така повечето родилки имат до себе си персонален асистент, който да се грижи за тяхното бързо възстановяване.

Египет

В Египет има специална церемония наречена „себу“, която приветства появата на новороденото. Близки и приятели посещават майката и бебето й в дома. Родилката трябва да разпръсне сол из цялата къща, за да се предпази от уроки. Бебетата в Египет биват слагани в специални кошчета, които са пищно украсени.

Коментирай