Бременност

Как да се справите с умората през бременността?

Отпадналост може да се прояви във всеки етап на бременността

01.12.2016г. / 15 40ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Умората по време на бременността е проблем, с който повечето бременни жени се сблъскват. При някои тя трае само в началото на бременността, при други се проявява в последните месеци, а при жените с най-малко късмет трае през цялата бременност.

Как да противодействате на умората, за да се чувствате по-добре през бременността?

В началните етапи на бременността

В първите седмици след зачатието хормоните на жената са истинска буря. Докато организмът се адаптира към рязката промяна, която е настъпила, усещането за умора може да вземе връх.

* Яжте по малко. Така ще съумеете да стимулирате енергийните запаси в тялото си. Похапвайки по малко през 3-4 часа вие помагате на организма да не изпада в ситуация на прегладняване и крайно изтощение. Никога обаче не се обръщайте към вредните тестени и сладки закуски. Те ще изиграят лоша шега и ще имат обратния ефект.

* Подреждайте задълженията си. На някои задачки слагайте приоритет за сметка на други. В този период трябва да щадите силите си. Делегирайте на някого да ви отмени в изпълнението на някои задачи или просто искайте помощ.

В средните месеци и към края на бременността

В средните месеци хормоналният статус вече е по-стабилен. Тогава можете да борите умората с движение. Бъдете по-активни, движете се, тренирайте умерено. Само така ще раздвижите енергията си и ще подобрите издръжливостта си. Активността се култивира. Ако в началото сте се задъхвали след изкачване на стълби, с редовни практики задъхването ще намалее и ще можете да преодолявате по-стабилни препятствия.


Свързани статии

* Следете нивата на желязото. По време на бременността често се наблюдава лек недостиг на желязо. При някои жени дори не е толкова лек. Дефицитът на този важен минерал е свързан с лесната уморяемост. Затова е добре да се консултирате с лекаря ви, за да разберете нужно ли е да приемате добавки с желязо или да промените диетата си.

* Внесете ред в рутината. Почивката е важна за организма, особено когато сте бременна. Ето защо трябва да сложите ред в часовете за лягане. За някои хора е трудно да си лягат по едно и също време, но е истински важно. Само така тялото достига нужните енергийни нива, а хормоналният баланс се нормализира.

Снимки: iStock

Коментирай