Здраве и красота

Как захарта пречи на зачеването?

Предизвиква хормонален дисбаланс

10.07.2016г. / 13 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Всички знаем, че консумацията на захар и захарни изделия крие риск не само за фигурата ни, но и за появата на диабет. Но вредите от захарта не се ограничават само с това. Оказва се, че „бялата смърт“, както я наричат, може да намали шансовете за зачеване. Вижте как.

Хормонален дисбаланс

Чаша чай с мед или захар, любимото ви лакомство. Всичко изглежда прекрасно, вие се чувствате добре с любимите ви храни и напитки, но... Не всичко е така, когато говорим за зачеване. Дори и на този етап да не планирате бременност, захарта във всичките ѝ форми (без фруктовата, но и с консумацията на плодове също трябва да се внимава) може да доведе до хормонален дисбаланс в дългосрочен план. Хормоните са двигателите на всички наши функции в тялото.

Когато консумираме захар нивата на инсулина много бързо се покачват. След този пик следва и по-бърз спад на кръвната ни захар (която при консумация на захар се покачва, а инсулинът е този, който регулира нейните нива), надбъбречните жлези отделят други два хормона – кортизол и адреналин, за да се опитат да възстановят нивата на захарта.

Това може да доведе до хормонален дисбаланс и до намаляване на хормона прогестерон (основният хормон, необходим за овулацията). Ако дисбалансът продължи във времето, цялата ендокринна система ще бъде разстроена.

Захар и ендометриоза

Вярвате или не, захарта може да е една от причините за сериозни възпаления и нарушения на женското здраве, особено на детеродните органи. Ендометриозата е състояние, при което клетки, подобни на ендометриума (вътрешният слой на матката) мигрират, разполагат се в други части на тялото, като коремната кухина или в други участъци на половата система – маточни тръби, яйчници).

Състоянието се наблюдава при жени, които са в детеродна възраст. Все още причините за нейното развитие са неясни, въпреки че има редица предположения, едното от които е излишък на хормона естроген.

Този хормон покачва нивата си при злоупотреба със захар и захарни изделия. Ето защо се препоръчва да се намали не само тяхната консумация, но и приемането на храни, които могат да провокират неговото отделяне.

Риск от поликистоза

Рискът от появата на поликистозен синдром – хормонален дисбаланс, свързан с нарушената функция на яйчниците, може да бъде в резултат на поддържането на високи нива на инсулина. Хормонът инсулин се освобождава от панкреаса, за да трансформира захарта в енергия.

Колкото повече захар консумираме, толкова повече инсулин се освобождава, което може да доведе до инсулинова резистентност. Това състояние предизвиква проблеми с овулацията, имплантирането на ембриони в маточната лигавица и увеличава вероятността от спонтанен аборт.

Свързани статии

Неразположения свързани с ПМС

Предменструалният синдром е нещо, през което преминават всички жени. Това как ще се чувстваме в дните преди настъпването на месечния ни цикъл, зависи от съотношението на нивата на прогестерона и естрогена, както и стресът, неправилното хранене.

Според изследвания, консумацията на захарни изделия може да направи неразположенията много по-ясно изразени. Учените смятат, че намаляването до минимум на консумацията на захар може да направи онези дни много по-леки.

И не на последно място, захарта може да повлияе на либидото ви, тъй като както отбелязахме, предизвиква дисбаланс на хормоните. А половите хормони играят ключова роля в желанието ни за любов.

Снимки: istock

Коментирай